Контрера: София губи десетки хиляди работни места и милиони приходи, ако пакетът “Макрон” бъде приет

Контрера: София губи десетки хиляди работни места и милиони приходи, ако пакетът “Макрон” бъде приет

Разговаряме с Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО в Столичен общински съвет и заместник-председател на комисията по икономика и собственост към СОС.

– Г-н Контрера, през последните дни се изостри напрежението около пакета „Мобилност” или т.нар. пакет „Макрон”. Въвеждат се нови регулации за тежкотоварните превози, българските превозвачи готвят протест в Брюксел на 10 януари. Как ще се отрази на София обаче тази регулация, ако текстовете бъдат приети в този си вид?
– Този въпрос много пъти сме си го задавали. Едно трябва да е ясно – този пакет „Мобилност” е явна и пладнешка кражба на бизнес – на транспортният бизнес на българи, поляци, латвийци и т.н. Регулациите, които се предлагат ще направи грубо казано източноевропейските превозвачи неконкурентноспособни. Целта е проста – да се извадят от пазара, за да не са конкуренция, а Франция и Германия да оберат шофьорите ни, които да идат да работят за техните икономики. Много йезуитски план, защото цялата тази история става под лозунга борба със социалния дъмпинг, уж в името на работниците и служителите. Ако това се приеме, то българският транспортен бранш ще бъде ударен и вероятно не малко превозвачи или ще фалират, или ще преустановят дейност, а други ще намалят обема си на работа.
– Логичният въпрос е дали този сценарий ще засегне софийската икономика? Общинските приходи?
– Без да звуча апокалиптично, ако тези нови правила се приемат – пакета „Макрон”, София ще пострада доста. Негативите са непредсказуеми на този етап, защото има много косвени последици. Ако извадиш от строя един бизнес, той повлича и останали сектори след себе си, защото икономиката е жив организъм.
– Хипотетично какви биха били негативните ефекти за Столична община?
– Проблем ще има по няколко линии. На първо място доста транспортни компании, т.ч. занимаващи се с тежкотоварни превози, спедиция и логистика са базирани в София. Има и големи, и средни, и малки. Ударът по тях логично значи, че по-малките директно ще фалират, а оцелелите ще свиват разходи. В превод – закриване на работни места, по-малко данъци и осигуровки, логично никакви инвестиции. Има и друга опасност – пребазиране на фирмите, т.е да се принудят да избягат в държави с по-благоприятни режими или разположение. Доста от транспортните компании имат инвестиционни проекти за нови логистични центрове, за разширяване на бизнеса, което значи по-голяма заетост и приходи за местната власт (такси, местни данъци и т.н.). Ако бизнесът им пострада, то просто нямат да инвестират, а ще се борят за оцеляване. Последствията са непредсказуеми, защото това повлича и други сектори – счетоводни услуги, юридически услуги, автомонтьорски услуги и т.н.
– Звучите доста апокалиптично?
– Това е възможен сценарий за съжаление, реален сценарий, ако тази глупост се приеме от Европейския парламент, за да се угоди на Макрон и немското лоби. Ще добавя и друго – има сериозни интереси за изграждане на нови логистични зони в района на Кремиковци, Нови Искър. Ако транспортният бизнес пострада, тези проекти ще бъдат замразени, което пък директно лишава общината от местни приходи. Една проста сметка – едно е да плащате данъка на хиляда камиона в София, друго е да плащате на сто камиона. Представете си, че за няколко години броят на тези возила намалее, веднага спад в данък върху притежанието на МПС. Мен ме притеснява загубата на работни места, на обороти . Представете си  – тези семейства, които остават без работа, дали ще помислят за покупка на жилище например? Едва ли.
– Т.е. този национален въпрос ще има измерения и при местните приходи?
– Неминуемо. Пак казвам – ако браншът пострада, ще се откаже или ще замрази за неопределено време идеята за развиване на логистични центрове, бази за дейността си, което автоматично значи по-малко приходи от данък върху възмездно придобиване на имущество, от данъка върху недвижимите имоти, от такса смет, от такса за издаване на разрешения за строеж и т.н. Ще се усети в Столична община. Тази ситуация е ярък пример защо е важно какво става в Европа и в Европейския парламент. Виждате, от една законодателна мярка, от една директива, какви последици настъпват.
– Колко би могла да загуби все пак столицата, теоретично?
– Прогнозирането е трудно, защото има много неизвестни в уравнението. Но според мен, ако се стигне до приемане на тези рестриктивни правила за превозвачите – над 10 000 работни места ще се закрият, защото сектора ще се свие. По отношение на местните приходи – между 3-5 млн. лв. преки загуби от неплатени данъци и такси. Говоря само за Столична община. Възможно е и повече да са загубите. Когато един предприемач загуби пазар, клиентела – или затваря, или си мести предприятието, или свива обема на дейността и разходите. Говорим за транспорт, логистика и спедиция – в национален мащаб дава 17% от БВП, представете си да намалее на 10% или под 10%. Какъв ще е ефектът – със сигурност драматичен.
– Някои биха могли да ви обвинят в спекулация?
– Това са груби сметки. Все още не е ясно какво ще се случи. Но пак казвам – икономиката е жив организъм, ако един сектор пострада, повлича и другите къде повече, къде по-малко. Ние не живеем в автаркия!
– В заключение…
– Дано разумът надделее и тази дивотия да бъде отхвърлена от Европейския парламент.

Тодор МИЛАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4