Стряскащо разточителство по празниците, тонове храни на боклука

Огромни количества храна са отишли на боклука след празниците. Всекидневно у нас се изхвърлят около 1800 тона храни, като през празничните дни количеството набъбва с между 20 и 30 на сто, се посочва в репортаж на Нова телевизия.

Това става на фона на многото хора, които са принудени да разчитат на дарения, за да преживяват. 

Много потребители признават, че е трябвало да бъдат по-ограничени в покупките.

“Прекалено много се впуснахме за Коледа и за Нова година и останаха много неща, които вече трябваше да изхвърлим. На тия години, както всичко е толкова скъпо, е грехота да изхвърлиш храна, но като се развали какво ще я правиш”, сподели Людмила Андонова.

С разточителството не могат да се справят и хотелиерите и ресторантьорите.

“По-голямата част от гостите взимат доста повече отколкото могат да изядат, тази храна се изхвърля, тя няма вариант да се преработи след като е била в чиниите, за съжаление тя просто се губи, разхищава се”, ядосват се хотелиери.

Големи количества изхвърлят не само магазините и ресторантите. Оказва се, че домакинствата са тези, които разхищават най-много храна – особено по празници.

“Битува схващането у българина, че е по-добре да остане вместо да не стигнеи наистина пазаруваме много повече, отколкото е нужно. Купуваме много повече от друг обикновен ден и в края на тази верига се оказва много разпиляна храна”, обясни изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

А вместо да бъде похабена, храната може да отиде при хора, които имат нужда от нея.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4