Терминалите за електронни винетки вече работят

Терминалите за електронни винетки вече работят

Купуването на електронни винетки от терминал вече е възможно – от днес системата работи. От АПИ вече обявиха, че шофьорите няма да бъдат глобявани за липсата на винетка до 15 януари. Това е толеранс за потребителите, за да се информират за системата. Има сигнали от мобилните екипи, че хората сами спират при тях да ги питат от къде да си закупят винетки, съобщи bTV.

“Като всяка нова система е нормално да дава грешки, тестовият период до 17 декември е бил успешен, посочи Антон Антонов – директор на Националното тол управление в АПИ.

– Няма устройства на пропускателните пунктове, но ще се монтират терминали. Не е необходимо да се пази касовата бележка за купуването на електронната винетка.”

Имейлът, който се посочва при купуването на електронната винетка, е в нарушение на закона, но това ще бъде премахнато, увериха още от агенцията. Когато посочвате електронна поща, декларирате, че на нея може да ви се изпращат фишове.

“Два са основните проблеми в системата. С амнистия за тези, които карат без винетки, се търпят финансови загуби, за които не е ясно кой ще поеме отговорност.

Проблем е и базата данни, като по думите му конвертирането на старите винетки е трябвало до стане автоматично”, каза пък бившият шеф на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев.

“В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти, да бъде дадена възможност за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка, обяви заместник-министърът на регионалното развитие Радослав Николов, цитиран от NOVA.

– Това със сигурност ще облекчи натоварването на самите терминали и ще се намалят проблемите. Тази възможност не е предоставена по-рано заради много организационни дейности, които трябва да се осъществят.

Предстои гранично контролно-пропускателните пунктове да бъдат окомплектовани всички с терминали за самообслужване. Практиката в голяма част от страните, където се влиза на вход след граница, е да не се закупуват на самите пунктове, а или онлайн през отделните канали – мобилно приложение или уеб сайт, или през първия възможен търговски обект.”

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4