Военният министър награди 100-годишен ветеран от Осиково

Военният министър награди 100-годишен ветеран от Осиково

На 2 януари Димитър Хаджиев от родопското село Осиково закръгли сто години. На столетника министърът на отбраната Красимир Каракачанов изпрати почетен знак.

На юбилея си Димитър Хаджиев посрещна кмета на Девин Красимир Даскалов, заместник-кмета Владимир Солаков, кмета на Осиково Велин Палигоров и представители на Съюза на ветераните от войните в Смолян.

Бай Димитър от дете е овчар. Бил е мобилизиран през Втората световна война. Участвал е в битки в гръцко, а след това частите му били насочени към Унгария.

Когато разказва за войната, винаги плаче. Тъжно му е, защото от всички фронтоваци, с които е поддържал връзка, само той е останал жив, разказват близките му.

Дядо Димитър има 5 дъщери и един син. Радва се и на 9 внука. Цял живот бил трезвеник, не пуши, храни се със селска храна и е живял при стриктен режим на ядене и спане. През гостите си столетникът разказа спомени от войната със сълзи на очи. Ясно помни как ги посрещнали майките на гарата, как тогава някои от майките и невестите разбирали, че ги няма вече синовете и мъжете им. Убеден е, че това никога няма да забрави.

Снимка: Анита Чолакова, actualno.com

източник: Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4