Кошмар! Винетката по Северната тангента остава (ВИДЕО)

Кошмар! Винетката по Северната тангента остава (ВИДЕО)

След среща между пътната агенция и столичната община стана ясно, че няма да се плаща за преминаване само по стария околовръстен път. След като тангентата вече става магистрала, софиянци ще трябва да си купуват винетка, за да ползват 16-километровата отсечка. От  Агенция „Пътна инфраструктура” обясняват, че според закона за републикански път трябва да се заплаща винетна такса.  Аргументът на столичната община – тангентата облекчава трафика в най-големия град у нас. А по средата са гражданите. Засега компромис няма.

След преговорите пътната агенция и Общината решиха, от догодина няма да се плаща по старото околовръстно. Румяна, която живее в Мрамор, обаче ще трябва да си купи винетка.

Чисто географски нещата изглеждат така: от ляво е село Мировяне – част от Столична община, от дясно е Обеля – също част от София, а по средата – винетка.

Промяната ще засегне 14 села на територията на София и квартали като „Люлин”, „Надежда” и „Обеля”. Така може да се окаже, че хиляди коли ще се насочат вместо по периферията към сърцето на града.

Притеснения има и за замърсяването на въздуха.  „Всички ще минават през центъра, транзитно преминаващите няма да искат да минават от там, крайните квартали също. Ще се увеличи трафика със сигурност”, каза Стефан Димитров – air.bg. info

Разговорите ще продължат, имаме положително отношение от АПИ, трябва да мотивираме хората да продължат да ползват тези пътни връзки”, каза зам.-кметът по транспорта на Столичната община Дончо Барбалов.

В момента се обсъжда дали да няма гратисен период, в който водачите в този участък да не се проверяват за винетки, поне докато преговорите не приключат. Щастлива развръзка има за жителите на Банкя, които до преди дни също се притесняваха, че ще трябва да плащат, за да пътуват до София.

Източник: Нова тв


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4