София кандидатства за домакин на Младежките олимпийски игри

С официална декларация на днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС) прие декларация в подкрепа на кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Общинските съветници дават положителна оценка за усилията на Министерство на младежта и спорта, което активно работи от няколко месеца за подготовката и представянето на българската кандидатура пред Международния олимпийски комитет. СОС изразява принципно становище да участва в процеса и да подпомага усилията София да стане домакин на този престижен международен форум.

Декларацията е гласувана в резултат от предложение на общинския съветник от ВМРО – Българско национално движение и председател на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ Карлос Контрера. На 7 ноември той внесе предложение в този смисъл, което е разгледано от временната работна група за Витоша при Столичен общински съвет. Одобрен е текстът на декларацията и с мнозинство от общинските съветници е постигнат консенсус.

Според Карлос Контрера, с този акт Столична община и Общинският съвет заявяват ясна позиция, че желаят да участват в процеса и са готови да подпомагат усилията на Министерски съвет, Министерство на младежта и спорта и на спортната общественост за представянето на една силна кандидатура. Според него, това е логична стъпка, с която местната власт показва заинтересованост и желание българската столица София да бъде домакин на висш спортен форум.

В декларацията се посочва, че това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на град София като европейска спортна столица, както и ще позволи активна политика по модернизация на спортните съоръжения.

Декларацията беше подкрепена от общинските съветници от ГЕРБ и „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“. Без ясни аргументи общинските съветници от ДСБ и Нормална държава, както и един представител на БСП, не подкрепиха декларацията, с което се обявиха де факто против провеждането на олимпиадата в София – нещо, което вероятно ще бъде използвано от конкурентите ни в надпреварата за домакинството.

Ето и пълния текст на декларацията, приета от Съвета:

ДЕКЛАРАЦИЯ

за подкрепа на кандидатурата на София за домакин на

Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година

Столичният общински съвет изразява подкрепа за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година. Това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на града като европейска спортна столица и ще даде нови възможности на жителите и гостите за здравословни дейности.

Във връзка с тази кандидатура Столичният общински съвет изразява подкрепа за усилията на Министерството на младежта и спорта за модернизиране на спортните съоръжения на територията на ПП „Витоша“, както и на спортните обекти в града и така да се стартира подготовката за Младежките зимни олимпийски игри „София – 2024“.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4