Нова сръбска гавра с българското малцинство в Западните покрайнини

“Това е недопустима поредна проява, която този път е насочена срещу деца. Искаме спешна и нарочна реакция от Министерството на външните работи на България.”

Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение във връзка с прессъобщение на Културно-информационния център – „Босилеград“, който е неправителствена организация на българската общност в региона. От него става ясно, че граничните власти на Сърбия са спрели бус с подаръци за децата, изпратени от отдел „Култура“ на Столична община.

От информацията се разбира, че за предстоящите Коледни празници, КИЦ „Босилеград“, съвместно с Дирекция „Култура“ към Столична община организират предварително заявено тържество за децата от основното училище и предучилищните заведения в Босилеград. Столична община  осигурява 180 коледни пакетчета за децата и календари.

За наша „изненада“ микробусът с подаръците е задържан и върнат обратно от сръбските митнически власти на ГПП „Олтоманци – Рибарци“. Това освен пореден опит за натиск и потъпкване правата на българското национално малцинство в този забравен от сръбската държава край, е и ярка проява на неуважение към такава важна българска институция, каквато е Столичната община. Действията на граничарите едва ли са тяхна лична преценка. Това за нас са координирани действия от страна на държавата, както бяха и тези с арестуваните лекари, с манипулацията на избора на Националния съвет на българското малцинство и още десетки подобни „инциденти“, които просто не станаха медийно достояние. Това за нас, Патриотите от ВМРО, е  доказателство за лицемерната политика на Република Сърбия спрямо България и явно незачитане на добросъседските отношения между двете държави.

Проявата е още по-отблъскваща, тъй като е в навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово, време за смирение, добронамереност и грижа за хората в нужда, и особено към децата. Тя е в разрез с християнските принципи и морал. На съвестта на местните власти и идеолозите на този фарс остава разочарованието на децата от това, че тази година Дядо Коледа не можа да ги зарадва с коледни подаръци.
Ние, Патриотите от ВМРО, настояваме за спешна реакция от страна на Министерството на външните работи на Република България. Призоваваме вицепремиера Екатерина Захариева да поиска обяснение от посланика на Република Сърбия в София за скандалните действия на  държавата, която представлява като дипломат. Заявяваме, че по този случай ще сезираме и европейските институции.”


		
						
								

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4