Жители на „Враждебна“ излязоха на протест срещу замърсяването (ВИДЕО)

Жители на „Враждебна“ излязоха на протест срещу замърсяването (ВИДЕО)

Жители на столичния кв. “Враждебна” излязоха за пореден път на протест срещу замърсяването. Той се проведе на пътния възел бул. Ботевградско шосе“ и ул. „46-а“ (до сградата на „ВАС метал“). Акцията беше организирана от Сдружението за благоустройство на квартал „Враждебна“ с председател Александър Димитров и бе срещу безхаберието на общинската администрация, която неглижира проблемите, натрупани с десетилетия.

Бунтът на хората бе продиктуван от многократно завишените стойности на вредните вещества в атмосферния въздух, както и прахта и калта от товарните автомобили.

Според организаторите на протеста мръсният въздух е следствие от замърсяването от депата за строителни материали и земни маси, намиращи се в района на кв. „Враждебна“, които се управляват от общинската фирма „Софинвест“.

Сдружението за благоустройство на квартал „Враждебна“ е изпратило петиция до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, в която се обяснява за проблема на жителите със замърсяването и се предлагат следните решения:

  1. Незабавно закриване на депото за земни маси поради изчерпване на обема му и пренасочване на дейността извън жилищната част на квартала – на терен, предоставен на Столична община за същата дейност през 2008 г.
  2. Ускоряване на процедурата по откриване на нови площадки за депониране на строителни отпадъци и земни маси и започване на поетапно рекултивиране на депото за строителни отпадъци.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4