Глобяват те с 300 лв., ако нарушиш наредбата за шума в София

Глобяват те с 300 лв., ако нарушиш наредбата за шума в София

От 1 декември 2018 г. влиза в сила новата наредба за обществения ред в София, която регламентира ограничаването на шума в жилищни сгради, публични пространства и от строително-монтажни дейности.

Според наредбата ще бъдат налагани глоби на гражданите, които вдигат шум между 22:00 часа и 8:00 сутринт, а също и за нарушения във времето между 14:00 и 16:00 часа. Глобите ще са в размер от 100 до 200 лв. и съответно от 200 до 300 лв при повторна санкция.

Има пълна забрана за дейности, създаващи шум, през почивните дни. А пълна тишина тогава ще трябва да се пази от 21:00 до 9:00 часа сутринта и между 14:00 и 16:00 часа.

Новата наредба е изготвена от работна група, сформирана през 2016 г., в която влизат представители на общинската адмнистрация, на пожарната, на Столична дирекция на вътрешните работи, общински съветници. Илиев посочи, че в Столичния общински съвет са получени над 150 страници предложения от граждани с най-различни идеи какво да се забрани и регулира, както за обществения ред, така и за сигурността.

Най-много жалби постъпват през летния сезон, когато в разгара си влизат ремонтите, шума от заведенията и редица други. Жалби са постъпвали и от крайградските райони, където хора се оплакват от целодневно лаене на кучета. Оплаквания е имало и от свирене на музикални инструменти.

Ограничаването на шума между 22:00 ч. и 8:00 ч. важи и за публичните пространства.

Заведенията не попадат в рамките на тази наредба, тъй като те вече се регулират от търговската наредба, където са оказани, какви са правилата.

Източник: manager.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4