Борисов: Говоренето за катастрофален срив на инвестициите е непознаване на данните

Борисов: Говоренето за катастрофален срив на инвестициите е непознаване на данните

Премиерът Бойко Борисов съобщи в какъв размер са чуждите инвестиции в страната от началото на 2018 г. Те са достигнали 826 милиона лева според данни на БНБ.

Според Борисов „говоренето за катастрофален срив на инвестициите е по-скоро непознаване на данните“. В профила си във Фейсбук той се позовава на информацията от Централната банка и отчита, че има надвишаване на миналогодишното ниво на инвестициите.

Ето какво написа Борисов на страницата си във Фейсбук:

“Получих последните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции в България. Както сами може да се убедите от фактите по-долу, наблюдаваме сериозен ръст само за 1 година. Считам, че говоренето за “катастрофален срив на инвестициите” е по-скоро непознаване на данните. Ревизия отпреди два дни на БНБ повиши чуждите инвестиции в страната до 826.4 млн. евро към септември 2018 г. Преките вложения от чужбина за настоящата година също надвишават миналогодишното ниво. От началото на 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 19 сертификата за инвестиционни проекти.

Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на над 700 млн. лв. и се очаква разкриване на близо 2000 нови работни места. До края на годината очакваме общият размер на проектите да стане 29 с размер на планираните инвестиции от 1.6 млрд лв., които ще създадат близо 6000 нови работни места.Министър-председателят напомня, че тази година са издадени 19 сертификата за инвестиционни проекти за 700 млн. лева, които ще разкрият 2000 работни места”.

Написаното от премиера е по повод твърдение на президента Румен Радев от миналата седмица, в което той заяви готовност да разговаря с министър-председателя само ако той му представи визия за справяне с корупцията и такава за справяне с “катастрофалното” според държавния глава понижаване на размера на чуждите инвестиции.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4