Зимните гуми с изразен протектор не са благопожелание

Зимните гуми с изразен протектор не са благопожелание

Най-популярният виц в момента у нас е свързан с въпроса кога се сменят летните гуми със зимни. Отговорът е, когато се сложи киселото зеле, тогава са слагат зимните гуми. Истината е, че зимните гуми трябва да се монтират, когато средните дневни температури паднат под 7 градуса по Целзий. В Закона за движение по пътищата няма упомената дата, или конкретен месец за смяна на гумите. В топло време зимните гуми много бързо се износват и така на практика се правят излишни харчове. Ако е време да сложите зимните гуми, се уверете, че те са все още използваеми. Проверете с монета от два лева  дълбочината на протектора.

Сребърната част на монетата е 4 милиметра широка. Минималната дълбочина на протектора по закон в България също е 4 мм. Проверката на индикатора за безопасно шофиране (Driving Safety Indicator, DSI) обаче е много по-лесна. Този индикатор е наличен във всички продукти на Nokian Tyres и представлява поредица от числа върху повърхността на протектора, които ви позволяват да проверите оставащия протектор в проценти. Номерата постепенно се изтриват и изчезват с износването. Най-високото видимо число обозначава оставащата дълбочина на протектора.

Дълбочината на протектора е особено важна за шофиране в киша, хлъзгави пътища, а определящи са и ламелите, които в подобна ситуация имат по-голямо значение.

Сцеплението на зимните гуми без шипове се дължи на протектора, шарката на протектора и използваните за тях материали. Всеки шофьор трябва да следи за състоянието на ламелите и жлебовете. Сцеплението е възможно благодарение на острите ръбове на ламелите и на меката каучукова смес, от която са направени. Ако ламелите са изпилени, заоблени по ръбовете и твърди вместо гъвкави, това означава, че гумата е загубила сцеплението си, материалът й е остарял с времето и карането.

Нещо повече – масово новите автомобили имат предно задвижване, по-тежки са в предната си част, а мощността на двигателя е по-висока от преди. Агресивният стил на шофиране ускорява износването още повече.

Първите появи на слана и  нощен скреж са знак, че е време да поставите зимните гуми.  Продуктовият мениджър на Nokian Tyres Мартин Дражик припомня, че някои гуми имат определена посока на въртене. Гумата има шарка със стрелки, чиято посока на движение, трябва да е напред. Ако гумите не бъдат поставени както трябва, няма да осигурят предвиденото сцепление, необходимо при по- сурово зимно. Във всички случай финландците, които разработват гамата на  Nokian Tyres са повече от започната какво се случва на автомобила с неизправни гуми по заледен и заснежен път. Именно за това не правят компромис с качеството на продуктите.

„Винаги настройвайте правилно налягане в гумите си, преди да ги смените. Понякога хората шофират до бензиностанцията, за да проверят налягането си, едва когато вече са поставили зимните гуми. Ако две от гумите ви, имат много ниско налягане, те могат да бъдат повредени, докато карате към бензиностанцията.“, казва Дражик.

Ако джантите ви имат конусовидни гайки, гайките трябва да бъдат насочени навътре. Трябва да преместите също така всички нужни центриращи пръстени върху зимните гуми. Ако не го направите, това ще доведе до вибрации.

Въпреки че има много малки детайли при монтажа, човек се учи единствено от  практиката. „Смяната на гумите на новите автомобили не е много лесна, а и размерите на гумите са се повишили, което означава, че те заемат повече място и изискват повече сила при работа с тях.“, казва Мартин Дражик работещ за  Nokian Tyres.

Клиентите на хотелите за автомобилни гуми в центровете на Vianor, получават препоръчително време за смяна на гумите, преди съответния сезон. Професионалист ще провери състоянието им когато ги сменя. По този начин, шофьорът ще знае, че гумите поставени на автомобила му са безопасни и отговарят на законовите изисквания. Уверете се, че разполагате с гаечен ключ, динамометричен ключ и добър крик. Крикът в колата не е предназначен за многократна употреба.

Проверете упътването на колата за правилните точки за повдигане и препоръчителните нива на налягане зимните гуми е нужно да бъдат напомпани с до 0,2 бара над нивото на летните гуми..Ако автомобилът ви е с алуминиеви джанти, сменили сте гумите,  натегнете отново гайките след като шофирате 100-200 км. „За гарантирана безопасност е необходимо на всеки 6000 до 8000 км да разменяте местата на гумите, между водещите и свободно-движещите се колела.

Затова е нужно да отбелязвате разположението на гумите при поставяне за съхранение”, споделя многогодишния си опит продуктовият мениджър на Nokian Tyres Мартин Дражик.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4