Сензация: България и още 3 държави кандидатстват за домакинство на Световното по футбол през 2030

Сензационна новина произтече след днешната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, в която се включи и израелският премиер. Премиерът Бойко Борисов съобщи на заключителната пресконференция (с участието и на Александър Вучич, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Бенямин Нетаняху) преди минути, че заедно с другите Балкански държави ще се внесе обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година.

Борисов обясни идеята си с това, че тази година България и Италия вече са домакинствали на Световното първенство по волейбол. Той представи въпросната идея като част от по-широките разговори в сферата на свързаността на Балканите и развитие на инфраструктурата.

За Мондиал 2030 до момента са обявили своите кандидатури Аржентина, Уругвай и Парагвай (съвместно), Великобритания, както и Мароко, Тунис и Алжир (съвместно).
Испания също обмисля евентуална кандидатура заедно с Португалия.

„Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център „Балкан“. Само думата „Балкани“ е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България. Потоците за газовия хъб могат да отидат на север, могат да отидат на запад“, каза Борисов, цитиран от “Фокус”.

Премиерът посочи, че сегашното трасе на жп линията, свързваща Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана.

„Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе“, каза той.

Борисов увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград на 90% е готова. “Чакам да излязат археолозите от последните 20 км. За две години ще направим последната 20-километрова отсечка“, уточни премиерът. По отношение на отсечката Солун – София, е останало само Кресненското дефиле. Огромната част от “Струма” е готова.

Трябва да се обърне внимание на Черноморската и Дунавската стратегия и да не се слага на вниманието на Европа само темата за Западните Балкани. Нашата политика е точно в смисъла в ценностите на ЕС, свързаност, повишаване на доходите, конкурентоспособност, коментира Борисов.

– Имаме много силна развойна дейност в селското стопанство, така че да повишаваме доходите, да повишаваме добивите и в същото време всички ние сме заинтересовани продукцията от Балканите и от нашите държави да има по-голям пазар.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4