Каракачанов на 125-годишнината на ВМРО: Нямаме време за губене!

Каракачанов на 125-годишнината на ВМРО: Нямаме време за губене!

В София пред Паметника на революционерите от Македония, Одринско и Тракия, отдали живота си за целокупна България, се проведе честване на 125 години от основаването на ВМРО.

В словото си вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отбеляза, че Организацията от създаването си до сега се бори за отстояването на историческата истина за българщината в Македония. Нито един българин, където и да се намира по света, не бива да бъде мачкан и да бъде каран насила да се чувства друг освен българин, заяви Каракачанов.

В тази връзка той направи аналог как в днешно време се опитват да ни налагат чужди, небългарски ценности, срещу което ВМРО твърдо се противопоставя. Нямаме нужда от нови ценности, каквито се опитват да ни налагат, продължи Красимир Каракачанов и обясни какви са нашите: уважение към език, народ, семейство, Родината. Всичко останало, по думите му, е на следващо място.

В годините назад, а и сега, се говори дали сме ориентирани на изток или на запад. Още Тодор Александров го е казал в 1920 г. „ВМРО не обръща своите погледи нито на изток, нито на запад, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръжие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични или други цели. Досега тя е показала и ще докаже това и в бъдеще, че в своите дела изхожда от интересите на борческа Македония и българското племе“, цитира Каракачанов.

Той заяви, че днес при участието на ВМРО вече година и половина в управлението, нещата започват да се случват, но за съжаление не с темповете, които ни се иска. Вътрешно коалиционни разправии единствено губят ценно време. Нямаме време за губене! ВМРО продължава да следва пътя, който е следвала в последните 125 г. Вървим смело напред, заяви лидерът на родолюбивата организация.

Във ВМРО не се влиза заради пост и облага, а ако имаш желание да служиш на българската национална кауза. Да живее България, завърши словото си пред паметника Красимир Каракачанов.

Организационният секретар на ВМРО и народен представител от Обединени патриоти Юлиан Ангелов говори пред събралото се множество за приемствеността на каузата и идеалите на ВМРО.  Той припомни чл. 3 от устава на старата организация, за да няма спекулации за това какви хора са живели в Македония и Тракия – българи.

Ангелов изрази голямо задоволство, че пред паметника да почетат годишнината на ВМРО са се събрали българи не само днешните граници на България, но и българи от Западните покрайнини, Македония, Украйна, Молдова.

Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт, заяви, че едно време никой не е и предполагал, че от тези шестима съзаклятника ще се потресе цялата Османска империя, визирайки основателите на ВМРО. Историкът припомни, че на първия устав и правилник на Организацията пише „Български македоно-одрински революционни комитети“, което и еднозначно определя какви хора са организирали и участвали в Илинденското въстание и какви хора са живели по тези земи – именно българи.

Народният певец Илия Луков изпълни песни, посветени на героите, отдали живота си в борбата за единна и целокупна България, пише vmro.bg

На Паметника на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия бяха поднесени цветя и венци.

На тържеството отбелязване на 125 години от основаването на ВМРО присъстваха още министърът на екологията Нено Димов, , народите представители Красимир Богданов, Атанас Стоянов, Александър Сиди, Борис Вангелов, Искрен Веселинов, доц. Милен Михов, Емил Димитров, Александър Сабанов, както и заместник-министрите д-р Султанка Петрова, проф. Николай Проданов и Стефан Балабанов, общински съветници, кметове, членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония и Западните покрайнини, представители на Сдружението на родовете от Македония, СПС „Защита“, НСКЗВ „За честа на пагона“, Македонския научен институт, Национално движение „БГ Патриот“.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4