Шумни партита тормозят столичани в района на Военна академия

Шумни партита тормозят столичани в района на Военна академия

На страхотен тормоз бяха подложени столичани, живущи в района около Военна академия “Г.Раковски” в съботния ден.

От 8:45 до 22:00 часа от парка във военното училище гърмяха усилени до дупка тонколони, а от силните звуци прозорците на околните сгради буквално се тресяха. В редакцията на “Витоша нюз” се обади разгневен жител на квартала, който сигнализира за поредното безобразие там. Оказа се, че многократно подобни шумни партита са се вихрели във ВА. От това страдат само живущите наоколо хора.

Местоположението на ВА изключва провеждането на шумни концерти – разположена е в центъра на София, около нея има основно жилищни сгради, шумовият фон е деликатна тема за местните жители. Тяхното спокойствие и комфорт бяха нарушени не само в този случай. Редно е ръководството на ВА да се замисли върху този и други въпроси.

Проверка на нашия екип установи, че по това време в парка е имало на известния диджей и продуцент Роджър Санчес. Организатор на събитието е Nice is Nice, сама рекламираща себе си като “най-новата платформа за електронна музика в България”.

Билетите за партито не са били никак евтини.

На никого не пожелавам този тормоз, на който бяхме подложени в събота. То не беше музика, не беше чудо. Аз и музика не мога да я нарека тази, де…От ранна сутрин до късна вечер продължи това безобразие, разказа И.А. – Децибелите бяха доста над нормата. Казвам ви, че буквално прозорците на апартамента ми се тресяха. Вътре не се седеше. А все пак сме вече възрастни хора, имаме нужда от спокойствие. Не зная чия “умна” глава беше родила идеята да проведе то да се проведе точно в този почивен ден, точно на това място и точно по това време.

Да не забравяме, че в същия ден имаше и мач, който криеше потенциална опасност от безредици – вечното дерби ЦСКА – Левски. Искам да подбертая, че както аз, така и моите съседи нямаме нищо против електронната музика или въпросния може би известен диджей. Категорично сме против обаче да бъдем подлагани на такъв тормоз. То направо не се търпеше. Все пак беше уж и почивен ден. Настояваме виновните за този абсолютен гаф с организацията на това “парти” да бъдат санкционирани.

Обаждах се и на тел.112. Оттам ми обясниха, че са приели сигнала и ще вземат мерки, но това си остана май само пожелание. Данданията продължи чак до 22:00 часа.”

Наш репортер отиде на мястото на събитието и установи, че категорично сме свидетели на наднормено шумово замърсяване, бяха тарушени показателите за разреешен шумов фон. Децибелите бяха значително над нормата. В Наредба №6 на МОСВ от 26.06.2006 г. са указани показателите на шум в околната среда, отчитащ степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните показатели на шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението. Редно е според нас МОСВ да санкционира сериозно организаторите на концерта съгласно глава 6, раздел 2 на гореспоменатата наредба.

Имаме и няколко въпроса:
– Кой издаде разрешение за въпросното мероприятие?
-Кой се е подписал от Столична община?
-Кой се е подписал от Военна академия?
-Не беше ли отчетено, че по същото време на Националния стадион “Васил Левски” се играе Вечното дерби ЦСКА – Левски?
-Не беше ли отчетено, че денят е почивен за повечето софиянци?
-Не беше ли отчетена спецификата на района, местоположението на Военна академия, което изобщо не е подходящо за шумни концерти?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4