По идея на Патриотите СОС забранява събиране на пари на обществени места

По идея на Патриотите СОС забранява събиране на пари на обществени места

Карлос Контрера, общински съветник в Столичния общински съвет от ВМРО, председател на политическа група „Патриоти за София“, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на отчета за изпълнение на бюджета на Столична община за 2017 г.

Карлос Контрера обясни, че е бил приет отчетът за изпълнението на бюджета за 2017 г., което реално представлява картината за това кое е свършено и кое не. Той изрази мнението си, че Столична община се справя доста добре в сферата на публичните финанси. Отчетено е леко преизпълнение на заложените приходи, което показва, че администрацията работи. Имало е критики от групата на социалистите, но според общинския съветник те са били без основание. Разбира се, има и някои слабости, най-вече по изпълнение на европейските проекти и по отношение на капиталовата програма. Причината за това е най-вече обжалването на обществените поръчки.

Приемането на новата наредба за обществения ред

Карлос Контрера заяви, че обсъждането на документа е продължило доста дълго време. Имало е много предложения на граждани, част от тях са били възприети. Основният акцент са мерките, които се предприемат за борба със шумовото замърсяване. Тепърва ще се види дали са взети най-правилните решения, но все пак е трябвало да се тръгне в тази посока. Общинският съветник изрази задоволството си от приемането на едно старо предложение на групата на „Патриотите“ – забрана за събиране на парични дарения от физически лица на обществено място. Текстът предвижда възможност парични дарения да се събират от БЧК, от юридически лица и от регистрираните вероизповедания. Общинска полиция ще осъществява контрол.

Проблемът със задръстените водосборни шахти

Карлос Контрера заяви, че е много важно състоянието на уличните водосборни шахти. Ако водата не се оттича добре, се разрушават настилките, затруднява се придвижването, унищожава се инфраструктурата. Сега е моментът да бъде наложено като политика прочистването на колкото се може повече шахти.

Качеството на атмосферния въздух

Карлос Контрера обясни, че в началото на годината са били предприети мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Тогава групата на „Патриотите“ е гласувала против с аргумента, че тези мерки няма да сработят. Общинският съветник изрази мнение, че за съжаление на нашето общество му липсва радикализъм в действията по тази тема. Това означава, че ако няма ефективен контрол, санкции и забрани да се горят гуми, текстил и отпадъци в печките, няма как да се справим с този проблем. Проблемът със старите автомобили също е доста сериозен, а за съжаление съществува и практиката в КАТ да се регистрират внесени от чужбина автомобили с подправени документи, като се представят за доста по-нови.

Общинският съветник заяви, че няма как мерките да се приемат от днес за утре, необходим е много сериозен дебат и най-вече да се убедят гражданите, че има смисъл да се предприемат тези мерки.

Ние през лятото забравяме за мръсния въздух, загубихме 4 или 5 месеца в бездействие. Можехме да водим дебат по тази тема, но като че ли тя не беше интересна на никого. Тази цикличност в нашето обществено мислене е един от проблемите, категоричен беше Контрера.

Предложението на ВМРО за намаляване на търговската печалба на търговците на основни хранителни стоки

Карлос Контрера заяви, че през годините е имало доста съмнения за съществуването на картелни споразумения между големите търговци. Освен това у гражданите съществува усещането, че при търговията с определени храни има спекула. Хората очакват от властта да вземе някакви мерки, защото очевидно съществуват и непазарни методи за формиране на цени. Всъщност вицепремиерът Каракачанов е започнал дебата по този въпрос. Неговото предложение е да има социална кошница с определени храни, които да бъдат изследвани като ценообразуване и да се върви към някакъв модел да не се допуска спекула с тези храни.

Общинският съветник изрази мнение, че един такъв дебат би бил много полезен, защото ако е вярно, че производителят печели 5 стотинки, а търговецът много повече, тогава има някакъв дефект в системата.

Обвиняват Ви основно десни икономисти, че нарушавате пазарните правила и връщате държавата много назад, отбеляза водещата Клара Маринова.

Председателят на „Патриоти за София“ отговори, че не вижда такава опасност, защото е ясно, че на пазара на храните действат и непазарни механизми.

Нищо, че сме в условия на пазарна икономика, виждате, че ежегодно имаме някакви скандали със съмнения за картели, задкулисни договорки между големи търговци и производители. Трябва да изследваме дефектите и да вървим към някакво лечение, защото някак си не е редно върху бедния български гражданин да се стоварва всичката тежест на тези сиви, а в някои случаи дори черни, търговски практики. Дебат със сигурност ще има, аз не виждам основания толкова рязко да се подскача, тук вероятно има и някакъв силен политически елемент, завърши Карлос Контрера разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 27 септември 2018 година. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4