Паметник на героите от войните откриха в Равно поле

Паметник на героите от войните откриха в Равно поле

В село Равно поле, община Елин Пелин бе открит реновирания паметник на местните войни, загинали във войните за национално освобождение и обединение. На мероприятието присъстваха кметът на общината доц. Ивайло Сименов, председателят на общинския съвет Николай Плещов, председателят на областния комитет на ВМРО в София област – Богомил Бранков, войници от поделението в с. Мусачево…Експертите от Дирекция „Социална политика“ – г-жа Илияна Дамянова и г-жа Вяра Петкова бяха гости на събитието и представляваха г-н Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната.

След службата, отслужена от отец Иван Плещов, ученици от местното училище “Христо Ботев” изнесоха патриотична програма.

Трикольорната лента пред реновирания паметник символично прерязаха кметът на село Равно поле Цанко Цанев, председателят на Общински съвет-Елин Пелин Николай Плещов и кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Паметникът е възстановен със средства на Министерство на отбраната на Република България и съдействието на областния управител на Софийска област г-н Илиан Тодоров и зам. областният управител г-н Николай Борисов. Много помогнаха местният инициативен за реставрация на паметника и не на последно място каменоделците Димитър Антов и Илиян Игнатов.

 

 

 

Илияна Дамянова от Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната поднесе поздравителен адрес от името на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов до кмета на Община Елин Пелин и всички присъстващи.
Бяха поздравени организаторите на проектите за реновиране на военни паметници, свързани със съхраняването и популяризирането на родната ни история, традиции, ритуали и национален дух.  „Реализирането на инициатива, като днешната показва, че уроците от миналото не са забравени, че саможертвата на героите не е забравена и че България отдава заслужена почит към паметта на хилядите български мъже, отдели живота си за националния идеал”, написа Каракачанов.

Децата от ОУ „Христо Ботев“ в село Равно поле изнесоха рецитал на вдъхновяващи български стихове и музикална програма в рамките на събитието. Пред военния паметник в чест на загиналите войници в Балканската, Първата и Втората световни войни бяха поднесени венци и цветя от официалните гости, граждани и ученици в знак на почит и преклонение пред саможертвата на знайните и незнайните войни.

Откриването на реновираните военни паметници се провежда във връзка с честването на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. По силата на историческите обстоятелства повечето гробове на българските войници, загинали във водените пет войни в новата ни история, се намират на чужда територия.
Около 1 500 са военните гробища в Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Хърватия, Унгария и Австрия, пазещи тленните останки на над 100 000 български военнослужещи. В края на 30-те години на миналия век тогавашното Министерство на войната инициира поставянето на военни паметници във Виена, Загреб, Будапеща, Букурещ и Белград.

В днешни дни Министерството на отбраната на Република България продължава тази традиция и с подкрепата на общинските власти реновира и открива нови военни паметници в памет и чест на загиналите воини за свободата на България.

През тази година са ремонтирани още два военни паметника на територията на община Елин Пелин със съдействието на полк. Манол Тенчев и Иво Антонов, ръководител на дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната.

Един от тях е паметникът в чест на загиналите войници в Балканската, Първата и Втората световни войни, който се намира в село Нови хан. Другият обновен и ремонтиран паметник през 2018 г. е военният паметник в чест на загиналите войници в Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската, Балканската и Междусъюзническата война, Първата и Втората световна война, намиращ се в село Габра.

В навечерието на 22 септември, както и отбелязването на 110-та годишнина от обявяването на независимостта на България, пред паметника в село Нови хан бяха поставени цветя в знак на почит и уважение от заместник-кмета на Община Елин Пелин с ресор „Общинска собственост, транспорт и комуникации“ Стоян Стоянов, общински служители и граждани.
Снимки: elinpelin.org

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4