Изтеглят осем лекарства от пазара през следващата година

Изтеглят осем лекарства от пазара през следващата година

Осем лекарства за остеопороза, хронична бъбречна недостатъчност, хепатит C, левкемия и други тежки заболявания скоро няма да се продават у нас. Повечето продукти ще бъдат изтеглени от пазара догодина. От Агенцията по лекарствата уточниха, че причините не са свързани с проблеми в качеството и безопасността на медикаментите.

От началото на септември у нас не се продават две от лекарствата – за тежка остеопороза и хормонозаместителна терапия при жени с естрогенен дефицит. През октомври няма да се предлага и медикамент за онкоболни.

От януари 2019-та ще спре и продажбата на медикамент за лечение на хронична бъбречна недостатъчност, който според Националния консултант по нефрология използват около половин милион души у нас.

Догодина ще спре и продажбата на лекарства за левкемия и мигрена. Изтеглят се и медикаменти за лечене на хроничен хепатит C.

6 от медикаментите се заплащат частично или напълно от здравната каса. От там не отговориха колко пациенти ги използват. От Агенцията по лекарствата обясниха, че от началото на годината са получили уведомления за изтегляне на общо 17 медикамента. А най-честите причини са липса на интерес към тях и промяна на портфолиото на компаниите.

ВИДЕО – ТУК

Текст и видео: БНТ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4