Беторнирани дървета след ремонта на “Графа”

Беторнирани дървета след ремонта на “Графа”

Гражданската организация Спаси София разпространи снимки, показващи бетонирането на кореновата система на типичните за улица Граф Игнатиев дървета. Активистите сигнализират, че при бетонирането зелената система не е била защитена и не е осигурено достатъчно място за нормалното живеене на дърветата

Те се позовават и на мнението на експерти-лесовъди, които заявяват, че “когато не е оформено посадно място (няма почва около дървото) се нарушава газовият обмен и достъпът на вода до кореновата система. Следва влошаване на физиологичното състояние и занижаване на декоративните му качества”.

След получаването на сигнала от Спаси София незабавно са сезирали Столичния инспекторат, който е направил проверка на място. “Но какво от това, ако безвъзвратно загубим тези десетилетни дървета по Графа” – питат от организацията. Te разпространиха и снимки от 1960 и 1984г., доказващи, че типичните за улицата дървета са част от градския пейзаж от пот вече десетилетия, питат кмета на София, Йорданка Фандъкова, дали смята, че старите дървета, преживяли какво ли не, ще успеят да преживеят нейния мандат.

“Какво освен отблъскващо нехайство и некомпетентност на столичната администрация показва този случай. Докога ще чуваме как изпълнителят щял да бъде наказан, сякаш това води до някаква промяна”.

От Спаси Софияпризовават кмета да има повече уважение към историята, визията и естетиката на столицата, защото тази управа е доказала, че не успява да ги съхранява и развива.

“Обидно е да наблюдаваме, как общината допуска грешка след грешка и съсипва емблематични градски пространства на София”, коментират от организацията. “Защо се стигна дотук и къде са били служителите на надзора и дирекция Зелени системи”, допълват те и припомнят, че това не е единственият сигнал за унищожаване на дървета в рамките на този ремонт и смятат, че обществото заслужава ясен отговор на въпроса какви мерки предприема Столичната община да ги опази.

Categories: БЛОГария

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4