Българи напомнят за отнетите им деца в Норвегия

В ЕС децата са на техните родители, в Норвегия – са собственост на държавата

Българската общност в Норвегия внесе протестна декларация, която се отнася до незаконното отнемане на български деца от техните биологични родители и прехвърлянето им в приемни семейства, общински и държавни институции от норвежката служба „Барневерн“. В декларацията се посочва, че службата е отнела насилствено децата на 11 български семейства на територията на скандинавската държава. Протестиращите българи  казаха, че се обръщат към Президента, всички български институции и към обществото, с молба за съдействие по казуса с отнетите български деца. За действията на норвежката социална служба в България стана известно след случая на Цветелина Оланд,чийто две деца бяха отнети от държавата, след развода с норвежкия й съпруг. Българската общност в Норвегия наброява около 10 хил. души, които временно или постоянно пребивават в страната. По информация от българското Министерство на външните работи, норвежката социална служба “Барневерн” е отнела децата на 11 български семейства.

“Има данни за деца, отнети от родителите си чрез полицейско насилие. Социалната служба влиза в домовете на семействата без предупреждение. Служителите ровят в хладилника, събличат децата голи, за да проверят за синини. Не искат да помогнат на децата, а търсят доказателства за лошо отношение, които после да използват в съда. Дори бутилка бира на масата за тях означава, че някой от родителите злоупотребява с алкохол. След като бъдат отнети, децата се настаняват в приемни семейства на педофили и транссексуални, където биват малтретирани сексуално”- коментира Валентин Желев, председател на българската общност в Норвегия.

По различни причини “Барневерн” отнема децата на чуждестранните общности, но норвежките граждани също страдат от системата. Годишно в приемни семейства или държавни институции биват премествани около 2000 деца, отнети от родителите си.

“Това не е проблем на България, а е проблем за цяла Европа. В Норвегия действа принципът – детето е собственик на държавата. В ЕС децата са на техните родители. Норвегия нарушава Европейската конвенция за правата на човека. За едно задържано българско дете, ние ще задържим законово, на наша територия, по едно норвежко. Разполагаме с доказателства, че Норвегия оказва натиск върху България и българските граждани. Искам да напомня, че “Барневерн” е една от най-щедро финансираните институции в тази скандинавска страна” – коментира Николай Николов, председател на „Асоциация на бащите в България“.

Андреана Баева е майка на 3 годишно дете. Тя успява да избяга от Норвегия преди детето й да бъде отнето от социалните служби. Споделя, че все още живее в страх.

“Да имаш дете в Норвегия наистина е страшно и опасно. Когато дъщеря ми проговори, започнах да се страхувам. Опасявах се, че ще я манипулират да каже нещо, което да ги подтикне да ми я вземат. Затова напуснах страната. Докато не преминах границата в България имах чувството, че “Барневерн” ме следи” – каза майката.

На 16 юли в София имаше българо-норвежки консултации за изясняване на случаите на изведени от семействата си деца проведоха представители на институциите на двете страни. Обсъждането беше между експерти, които следят прилагането на действащите международните договори и националното законодателството, което урежда правата и закрилата на детето.

Българската общност в Норвегия призова българските политици, медии и обществени личности да ги подкрепят и да помогнат за връщането на българските деца при техните родители. 

 
Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4