Град Елин Пелин се побратими със сръбския Лесковац

Град Елин Пелин се побратими със сръбския Лесковац

На 31.08.2018 г. в град Лесковац кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов и кметът на град Лесковац, д-р Горан Цветанович подписаха Споразумение за сътрудничество. Официалното побратимяване между Елин Пелин и Лесковац се състоя в рамките на 29-то издание на фестивала „Рощилияда“.

“За нас е голяма чест е да разширим традиционното събитие – празник на лескочвачката скара като сключим днес споразумението.

Голямо удоволствие за мен е фактът, че имаме договор за подкрепа, подписан с г-н Ивайло Симеонов, доцент в Техническия университет в София, дългогодишен съветник на ректора и кмет на града, който се намира в близост до София, и носи името на известния български писател Димитър Стоянов, известен като Елин Пелин”каза кметът на гр. Лесковац г-н Горан Цветанович при подписването на споразумението.

Ивайло Симеонов благодари за усилията и желанието, с които работи, за да се развиват отношенията между Елин Пелин и Лесковац, обогатяващи икономическото и културно сътрудничество между Република България и Република Сърбия. 

„Нека да дадем добър пример на децата от двете страни, които да растат заедно и обединени да работим за развитието на националните и местни традиции на българи и сърби“, каза още кметът на Община Елин Пелин, Ивайло Симеонов.

Цветанович и Симеонов дадоха съвместно интервю в деня на събитието по местен телевизионен канал, а на 01.09.2018 г. популярното сръбско предаване “Žikina šarenica”, което се гледа от над 1 млн. души в национален ефир и се излъчваше пряко от Лесковац, отдели специално внимание на побратимяването между Елин Пелин и Лесковац.

Българската делегация посети Международен симпозиум на анастезиолозите, Националния музей, както и възстановка на приготвянето на праисторическа плескавица, пише elinpelin.org.

Ивайло Симеонов беше представен на Министъра на държавната администрация и местното самоуправление г-н Бранко Ружич по време на официалното му посещение на „Рощилияда“.

През 1973 година се подписва споразумението за побратимяване между Елин Пелин и Наро-Фоминск. След период на прекъснати контакти, през 2016 година топлите взаимоотношения между двата града бяха подновени.

Така след руският град Наро-Фоминск, разположен само на 70 км от Москва, 45 години по-късно Елин Пелин се побратими и със „столицата на сръбската скара“ – Лесковац!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4