Опитват се да затрият 100 ОУ във Фондови жилища?

Опитват се да затрият 100 ОУ във Фондови жилища?

Има ли опити да бъде затрито, закрито едно квартално училище? Става дума за 100 ОУ “Найден Геров”. За това алармира общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.
Ето какво написа той в личната си страница:

“От години грубо казано училището не върви. Децата намаляват, качеството на образованието като че ли спада. Родители, жители на “Фондови жилища” от години поставят тези въпроси. Из квартала се носят упорито слухове, че умишлено 100 ОУ се тика към колапс, за да се превърне един ден в частно училище. Дали тези циркулиращи сред гражданите въпроси имат своето основание?

С колегата общински съветник Димитър Антов се опитваме точно това да разберем. На 30-ти юли 2018г. депозирахме писмо до заместник-кмета на СО с тези въпроси. Питаме какви са причините за видимо лошото състояние на сградния фонд. Дворът е в окаяно състояние. Оградата също. Училището е като разграден двор. Спортните съоръжения видимо са в недобро състояние, даже опасни. И то при положение, че през пролетта на 2017г. Столичен общински съвет отпусна 13 000 лв. за пдомяна на съоръжения – 2 футболни врати, 2 баскетболни коша и 3 броя други съоръжения. Въпреки това ситуацията е нелицеприятна.

Създава се усещането, че поради някаква користна цел училището е оставено на самотек. Влошаването на показателите му, че дори и видимо на състоянието на сградния фонд, едва ли е случайност. Особено като имаме предвид как филиалът на 100 ОУ (т.нар. “Малко стотно”) преди години се превърна в частно училище “Веда”. Сещате се и за казуса в ж.к. Лагера, когато със свое спорно решение СОС допусна безвъзмездно право на строеж и ползване за частно училище. В последните години много апетите се насочиха към общински терени и сграден фонд, които уж не се ползват, за да се трансформират в частни училища.

По казуса със 100 ОУ “Найден Геров” сме поискали проверка на начина, по който се стопанисват сградата и прилежащия й двор, какви са разходите за поддръжка и консумативи, настояли сме да се възложи на общинската фирма “СОФИНВЕСТ” да извърши обследване на действителното техническо състояние на сградата. Поискали сме от заместник-кмета Тодор Чобанов да отнесе въпроса за образователния процес и до РУО-София. Именно РУО е компетентно да проверява директорите, качеството на образователния процес и може да отговори на въпросите свързани с управлението на училището. Чудно ни е защо е допуснато да има 10 незаети бройки за първи клас т.г. и то при положение, че в сила е вече районирането. Интересно е да се установи и имало ли е случаи деца да бъдат връщани от директора. Очакваме въпросите да получат своите отговори.

И категорично заявяваме, че не сме съгласни и всячески ще се противопоставяме на тази тенденция общински училища да се водят към дъното, за да се превърнат в един бъдещ момент сградите им в пристан за частни училища. Съсипването на кварталните училища е дълбок обществен проблем. А той се случва поради две причини – директори феодали и користни цели, апетити към терените и сградния фонд. Друг е въпросът, че докато това се случва в едни училища, в други децата са натъпкани едно връз друго. Темата е тежка, но проблеми като тези със 100 ОУ трябва да бъдат огласявани и решавани. Най-малкото го дължим на кварталите и гражданите, в случая на кв. “Фондови жилища”.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4