От утре паркингът на Националния стадион вече е платен

От 20 август,  според решение от април на Столичния общински съвет, се слага край на безплатното паркиране до Националния стадион. Общинарите решиха ”Пазари Запад” ЕАД да стопансива паркинга и борсата за ски, колела и спортни стоки през уикенда, която от години съществува пред бившия стадион Юнак в София.

Утре ще стане факт едно от най-рестриктивните решения на Столична община, касаещо хиляди граждани и гости на града – закрива се безплатния паркинг около Националния стадион “Васил Левски”.  В работни дни – теренът от 3145 кв.м. ще се използва като охраняем платен паркинг. Предвижда се оформянето на 100 паркоместа. Площта на 44 от тези паркоместа е предвидена за отдаване под наем за търговия на новия пазар през уикенда.

Мотивът за превръщането на пространството в паркинг бе, че сега там се паркира нерегламентирано и автомобилите блокират достъпа до Борисовата градина. Районът попада в зелената зона, където цената за час паркиране е 1 лв.

Паркирането ще продължи да бъде безплатно от лявата страна на стадиона до езерото “Ариана”.

“Пазари Запад” ще монтират и самопочистваща се тоалетна, както и павилион за охрана, ще се грижат за почистването и поддържането на района ще монтират две бариери на входовете към паркинга по протежението на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” от метростанция Васил Левски до Националния стадион.

Договорът между Столична община и “Пазари Запад” е за 3 години. Според инвестиционното намерение на “Пазари запад” ЕАД дружеството ще похарчи 182 940 лева за новия пазар и паркинг, от тях 70 000 ще отидат за доставка и монтаж на роботизирана тоалетна, 15 000 за офис контейнер, 15 000 за разплащателен терминал с възможност за връщане на ресто, 19 000 за многокомпонентна система за автоматизация и контрол на достъпа в паркинга, 5000 за бариерите и 6 600 за 40 антипаркнг колчета и др.

Дотук с фактите. Екип на Витоша Нюз се нае да прочете някои от коментарите из социалните мрежи относно предстоящото решение. Както при разширяването на сините и зелените зони, има определени хора, които твърдят, че това е много добро решение и няма да се спъват в разни “таралясници” на по 20 години, когато са тръгнали на разходка в парка. Само че сега отново ще се спъват може би в малко по-луксозни коли. Другии гласове ЗА казват, че така било в цяла Европа и удоволствието да имаш кола е скъпо. А дали те не забравят, че навсякъде в Европа и други по-големи градове има изградени подземни и/или охраняеми паркинги за гостите на централните части, а който държи да паркира точно пред местонахождението си – естествено плаща и по-скъпо. В София хората нямат такава алтернатива, няма големи паркинги в центъра, няма и подземни такива – пак уточняваме за псевдо бизнесмените: които все пак трябва да са по-евтини от надземните места на централни улици и булеварди. 

Естествено повечето хора изразяват възмущение от осъществяването на това решение на Столична община и най-вече негодуват срещу липсата на алтернатива. Ако сега гражданин можеше да паркира на Националния стадион, да отиде на работа и след това да си вземе автомобила, да си прибере детето и да се прибере вкъщи, сега това вече е невъзможно, защото дори и да иска да си плати 8 часа престой по 1 лев, не е сигурно, че ще намери място след 1 септември (при само 100 места, някои от които ще бъдат уредени служебно за служители на стадиона, живеещи наблизо и т.н. За справка на качената снимка можете да видите около 50 паркирани автомобила в момента на пространство около 1/7 от цялата безплатна зона в момента)… Много хора се дразнят и от неяснотата къде ще отиват постъпленията от новата зона,  както не е ясно къде точно и как се изразходват приходите на друга общинска фирма “Център за градска мобилност” ЕАД. Забелязва се и тенденцията подобни рестриктивни решения да се осъществяват прецизно през най-отпускарските периоди и/или точно преди празници – някои потребители отбелязват, че последната седмица на август и първата на септември това решение ще мине почти незабелязано, но след това ще се създаде огромно напрежение по темата, очаква се подобно напрежение и в оставения малък безплатен район от страната на езерото Ариана.  

Както споменахме в предния си репортаж по темата – това е решението на общината, очаква се отговорът на гражданите. 

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4