Валентин Чакъров, шеф на ЗС на БФС – София: Наши отбори са на нивото дори на Втора лига, очаквам оспорвано първенство

Валентин Чакъров, шеф на ЗС на БФС – София: Наши отбори са на нивото дори на Втора лига, очаквам оспорвано първенство

Добър ден, уважаеми читатели на сайта „Витоша нюз“ и зрители на ютуб канала „You Sofia“! Днес ще разговаряме с много интересен събеседник – Валентин Чакъров. Той е председател на ЗС на БФС – София. С г-н Чакъров ще обсъдим актуални теми преди старта на сезона в Югозападната Трета лига, столичните аматьорски групи – София – град и София – област и детско-юношеските първенства. *

-Г-н Чакъров, благодаря ви, че приехте поканата ни за интервю…В събота – 11 август, стартира първенството в Югозападната Трета лига…Три са новаците – Надежда (Доброславци), Спортист (Своге) и Велбъжд (Кюстендил)…18 отбора са в групат, някои от тях вече изявиха претенции за промоция в професионалния ни футбол като Хебър (Пз), Вихрен (Сандански), Миньор (Перник)…Може би ще се появят и други…

-Отборите ни са в едно добро състояние. Не е тайна, че по всеобщо мнение нашата група е най-силната в сравнение с останалите три трети дивизии…Има даже такива, които не могат да попълнят състава си – като Северозточната, където ще се подвизават само 13 отбора…Анализаторите посочват, че нашите представители са дори на нивото на Втора лига. Да, няколко клуба вече заявиха високи цели, изброените от вас са сред тях, но да не забравяме и Оборище (Панагюрище). Все пак доскоро те играеха във Втора лига…Определено ни очаква изключително интересно първенство. Според мен до последно битката за промоция при професионалистите, както и тази за спасение от изпадане, ще бъде оспорвана.
-Проблеми с базите имат ли някои клубове? Беласица играе в село Първомай…
-Вижте, два са клубовете, които имат проблеми. Единият, както и вие посочихте, е Беласица. Вместо традиционно да домакинстват на своята база „Цар Самуил“ в Петрич, те са принудени да играят на други места. През миналия сезон Беласица използва терена в село Коларово. Там обаче нещата не са добри и се преместиха в Първомай. Една комисия, начело с мен, ходихме там и се убедихме на място, че базата отговаря на изискванията. Бях приятно изненадан. Само за една седмица хората се постараха и изпълниха предписанията от комисията – трибуни, обезопасен сектор за гости, предпазна мрежа…Така че на този етап съм спокоен по отношение на Беласица. За Надежда (Доброславци) също съм оптимист. Проведох разговор с тяхното ръководство. Те също извършват дори и в момента ремонтни дейности на техния стадион. Имат подписан договор с комплекс „Царско село“ и ще домакинстват именно там. В момента, в който са готови и комисията приеме, че стадионът в Доброславци вече отговаря на изискванията, ще се преместят там. Очакват това да стане до началото на октомври 2018 г. На другите стадиони нямаме проблеми. Обиколили сме ги и всички са в много добро състояние.
-Преди години ставахме постоянно свидетели на инциденти по терените и на трибуните…Имаше куп бити съдии. За щастие напоследък тази порочна традиция спря и все по-рядко има лоши практики в някогашната „В“ група…Миналата година помним едно грандиозно меле между агитките на Хебър и Миньор…На какво според вас се дължи тази промяна към по-добро в поведение на тимовете, техните футболисти, ръководители и привърженици?
-Абсолютно съм съгласен с вас. Потвърждавам го. В последните 56-години, пък и по-далеч във времето, да чукнем на дърво, инциденти в Трета лига няма. Играе се футбол. Не се притеснявам тази тенденция да спре. Поддържаме отлични взаимоотношения с президентите на клубове, с феновете им, нямаме никакви проблеми в комуникацията с тях. Тази форма на диалог с ръководители, играчи и фенове дава положителни резултати. Говоря не само за Трета лига, някогашната „В“ група. Имам предвид и Четвърта лига. Да, там условията са на по-ниско ниво. Също нямаме тежки инциденти. А навремето се носеше „славата“, че по селските групи постоянно стават побоища, бият съдии, гостуващи отбори и т.н. През последните 2-3 години нямаме ударен съдия. Дай Боже тази положителна тенденция да продължи. Аз лично съм убеден, че този път, по който сме тръгнали, е правилен.
– Работата със съдиите явно дава резултат. Нямаше бити съдии…
– Да, наистина и поведението и възпитанието на хората от клубовете, техните играчи и фенове е вече на по-високо ниво. Определено мога най-официално да заявя, че в съдийството ни се работи професионално. Работи се много сериозно. Съдиите ни получават отлична подготовка от квалифицирани специалисти като обучение. Това вече дава резултати. Вярно е, че някои от тях са млади момчета и момичета и бъркат понякога. Но бъркат неволно, а не правят умишлени грешки. Не „удрят рамо“ на този или онзи отбор. Те се учат. В момента виждам силно ново попълнение от млади съдии, които ще ни радват в бъдеще. Надявам се, че след още 3-4 години тези хора ще бъдат водещи рефери в българския футбол.
– На 27 юли станахме свидетели на подписването на договор между БФС и онлайн стрийминг платформата MyCujoo. Това е революционна стъпка за футбола ни. Бихте ли обяснили накратко какви ще бъдат плюсовете за нашите отбори от това сътрудничество?
-Да, БФС и фирмата подписаха тригодишен договор, според който двубоите от Трета лига ще се излъчват в реално време в интернет. Именно с нея ще дебютира предаването на мачовете от третото ниво на футбола ни, като за целта представители на всички отбори ще получат необходимото техническо оборудване, закупено за нуждите им от БФС. Инвестицията от страна на централата е на стойност над 50 хиляди лева, отпуснати по инициатива лично на президента Борислав Михайлов. Техниката виждате, че напредва вече. Това е голямо предимство не само за футболните клубове, но и за нас като ръководители. П овсяко време наживо можем да наблюдаваме срещите от кръга. Мога да гледам който мач си пожелая.

Използвам случая, чрез вашата уважавана медия, да благодаря на президента на БФС, че ни се довери именно от нас, от Югозападната Трета лига, да започне тази нова инициатива. Във всеки клуб ще има обучен човек, който по време на мачовете, ще ги заснема и да ги излъчва наживо. Това е нещо положително и хубаво. Всеки момент очакваме да получим телефоните със стативи. Провеле сме вече срещи с представителите на клубовете и е ясно кой ще се занимава с това нещо. От стрийминга ще има полза и съдийската комисия, която ще може да си изяснява спорните моменти и да разглежда евентуални подадени жалби. Няма вече да караме клубовете да си носят дискове с избрани спорни ситуации в мача.

-Срещите от всеки кръг ще се излъчват по едно и също време, така ли?
-Да. Сигурен съм, че любителите на футбола ще останат доволни. Те ще могат да наблюдават в реално време мачовете на любимия си отбор, дори и при гостуванията.

Тази компания има богат опит в отразяването на футболни срещи. Работили са съвместно с португалската, датската и швейцарската федерация. Както техният изпълнителе директор Педро Преса подчерта, България, с 64 тима на това ниво, е сериозно предизвикателство от гледна точка на дигитализирането и популяризирането на нискоразредния футбол. Успоредно с видео съдържанието, от началото на новия сезон на платформата ще могат да се намерят детайлни статистики за всеки един двубой.
– Клубовете бяха запознати и с предстоящото въвеждане на Електронното първенство в това ниво на футбола ни…Какво представлява то?
-Електронното първенство преди 4 години навлезе в нашия футбол. Първо се използва в Първа и Втора лига, а през миналия сезон вече и в елитните юношески групи – U19 и U 17. Сега правим опит, и съм убеден, че ще успеем, и в Трета лига. Това е още едно доказателство, че техниката е достигнала немислими висоти. Много по-лесно е вече всичко. Всеки клуб може да си наблюдава детайлно персоналните статистики, да следи головете, картоните, наказанията…Създава се един архив. Нещо прекрасно. Като начало на първо време ще дублираме нещата със стария хартиен носител по отношение на съдийските протоколи и делегатските доклади,защото обучението не е на най-високо ниво. Тенденцията е хартиеният носител постепенно да отпадне.
– Тук е мястото да обърнем поглед и към ръководството на БФС и в частност към вниманието, което обръща на футбола в по-ниските дивизии и нива Борислав Михайлов…
-Вижте, ние първо сме едно цяло. Да, ние срещаме в своята работа неоценима помощ от г-н Михайлов. Той помага и се грижи, а и има наблюдения не само от нашата Югозападна Трета лига, а и за цялостния процес. Ние като Зонален съвет в София сме по-близко до него. Той има по-тесни контакти с нас. Благодаря още веднъж на президента и на изпълнителния комитет за грижите, които полагат за развитието на аматьорския футбол.

– Да обърнем поглед и върху столичните първенства за мъже…От новия сезон ще видим няколко нови клуба: Зенит (Филиповци), ФК 13, със странното име Кривобоц, Младост 2015, дубъл ще има Надежда (Доброславци)…За сметка на това се отказаха Сокол (Негован)…Нашата медия по традиция и през новия сезон ще отразява най-подробно случващото се в четвъртата дивизия във футболната ни йерархия.

– Благодаря ви за това, което правите, както и за ползотворното ни партньорство до момента. Веднага бързам да внеса една корекция. Точно пет са новите отбори, така е. Радващо е, че има толкова нови желаещи за участие. Що се отнася до Кривобоц…Да те подадоха заявка в задължителния срок. Оказаха се симпатични, млади момчета, които бяха регистрирали своя клуб с малко смешно и странно име. В разговорите, които проведох с тях, ги убедих, че така не може. В крайна сметка те сами пожелаха да си сменят името. Клубът ще се казва ФК „Спарта“. Очарован съм от големия интерес и загриженост, които полагат хората от Зенит (Филиповци).

Радващо е, че на футболната ни карта се завръща исторически клуб, клуб с велики традиции и големи успехи в миналото какъвто е ФК 13. Радвам се и на Надежда (Доброславци). След дълги години усилен труд те успяха да влязат в Трета лига. Сега явно са набрали и самочувствие, а и чувстват обществен интерес, радват се и на вярна публика. Заради това могат и да си позволят да имат дублиращ отбор.
– Какво пожелавате на всички участници в аматьорския футбол в София и областта?
– На тях и на техните семейства, близки, както и на привържениците желая на първо място да бъдат здрави, да няма контузии, да продължат това добро взаимоотношение, което съществува сега между ръководство и футболни клубове. Нека бъдем приятели и по-добрите да спечелят. Футболът е само една игра, която трябва да носи радост и положителни емоции. Винаги им казвам: „Вие трябва да играете за удоволствие. След мача да седнете да си направите разбор, анализ, да си спомните някои случки от миналото, да изпиете по една бира.“ Това е най-хубавото и прятното. И най-вече да не забравяме, че футболът сближава хората.

Милен ДИМИТРОВ
Видео и фото: Станчо ШУКЕРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4