Щастливи детски усмивки, много песни и танци на традиционния събор в Илиянци (СНИМКИ)

Щастливи детски усмивки, много песни и танци на традиционния събор в Илиянци (СНИМКИ)

Традиционният събор на квартал Илиянци за поредна година се проведе на 2 август. Основен организатор и този път беше екипът на Народно читалище „Отец Паисий-1930”.

Съборът е един от най-големите и чакани празници в квартала. Провежда се на дата, важна за историята на населеното място. Корените на тази традиция са далеч назад в годините. Датата на този ежегоден празник не са се променяли от столетие, че и по-дълго. Домакини и гости бяха изпълнили площада в квартала и се веселиха до късна доба. Водещ на прозничната програма бе Галя Асенова.

Илиянчани се радваха най-много на своите чеда. Детско-юношеският танцов състав „Илиянче” с художествен ръководител Яна Йорданова, е наследник на няколко фолклорни формации с богата история, съществували към читалището още от първите митове на основаването му. Гордостта на децата са многобройните отличия, грамоти и плакети от участия от районен, национален и международен характер.

Малките танцьори Иванина, Валерия, Ралица, Александра, Митко, Лъчезар, Дани и Марти при детски танцов състав „Илиянче” развълнуваха своите съкварталци с изпълнение на танца „Новоселчета”. После се появиха каките и батковците при състава – Магдалена, Биляна, Борислава, Ванеса, Вики, Ели, Ева, Криси, Божидар и Влади всички се хванаха на „Граовско”, „Ситно шопско”, „Шопска сюита” и „Български ритми”.

За доброто настроение на всички наши гости на квартала се погрижи оркестър „Балканика” със своите звучни ритми от българската народна музика.

Гости на събитието бяха представители на  районна администрация „Надежда”, СО”Дирекция Култура”, „Съюз на пенсионерите 2004” – район „Надежда” Събитието е част от  календара на културните събития на Столична община за 2018 год., както и от „80 години Надежда – традиции и европейско бъдеще”

Поздравителени адреси  за празника получихме от кмета на СО”Надежда” инж. Димитър Димов, НЧ ”Христо Смирненски 1946”, НЧ ”Съзнание”, НЧ ”Просвета”. НЧ ”Искра”.

 

Илиана ВЛЪЧКОВА


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4