Нещастният брак е по-опасен за здравето от пушенето

Нещастният брак е по-опасен за здравето от пушенето

Американски специалисти установиха, че нещастният брак предизвиква нива на стрес, които застрашават здравето ни в такава степен, колкото и тютюнопушенето, пише в. “Метро”.

Екипи от университетите в Мичиган и Невада провели изследване с 373 хетеросексуални женени двойки. Те трябвало да споделят семейните си проблеми, свързани с децата, с парите и роднините и да дадат отчет за това как прекарват свободното си време.

Трябвало да посочат и колко често възникват семейни скандали. Двойките били проследени през първите 16 години от брака им. След това  специалистите сравнили здравния статус на съпругите и съпрузите, които имали най-чести конфликти.

Хората с щастлив брак се оказали с много по-дълъг живот. Те се разболявали по-рядко, а когато това станело, те се възстановявали по-бързо. И обратно – нещастните в брака показвали същите лоши здравни показатели, като при заклетите пушачи.

Учените обясняват влошеното здраве на нещастно женените с високите нива на стрес и с освобождаването на стресовите хормони в организма, с податливост към инфекции и промяна в имунната система.

Снимка: topshoping.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4