Срам и позор! Как само кърви синьото сърце…

Срам и позор! Как само кърви синьото сърце…

Това, което причиниха бездарниците и безхаберниците в сини фланелки и техният нефелен треньор, на великия клуб, наречен на святото име на Апостола на свободата, не може да се охарактеризира, не може да се опише с думи.

Меко казано е срам…Това беше гавра, жестока гавра с паметта на хиляди големи футболисти и треньори, написали със златни букви летописната книга на Левски.

Това беше чиста подигравка с чувствата на милиони българи, назоваващи се с гордост ЛЕВСКАРИ.

От рождение съм левскар, от 1983 г. насам ходя по стадионите. Преживял съм и драмата от 26 септември 1989 г. на стадион “Бозюил” в Антверпен. Гледахме мача с баща ми (вече е покойник) на цветния телевизор “Велико Търново” в хола на нашата къща. Поведохме с 3:1, Михтарски най-сетне се разписа след една дузина пропуски от чисти позиции…Помислих си “Айде, продължаваме”. Да, ама – не. Само за 8 минути преживях полюсните емоции от възторга до тъгата…

Плаках, горчиво плаках след драмата с белгийците…

Само 5 дни по-късно трябваше да издържа и унижението – 0:5 от ЦСКА след “четворката” на Христо Стоичков…

На 30 септември 1992 г. поредната горчива чаша ни поднесе Люцерн – по ирония на съдбата пак тим, ритащ във Втора швейцарска дивизия. 26 години по-късно историята се повтори…Но сега ме боли повече…

Онзи катарзис, преживян на “Алменд” някъде в Алпите, се превърна в най-крайната точка, от която тръгнаха последвалите големи “сини” триумфи. Появи се предпоследното велико поколение футболисти, превърнали се в гръбнак и на Златната Пенева чета от 1994-а.

Сега обаче светлината в тунела я няма. Или ако има, тя просто е от идващия насреща влак, както казват песимистите.

Май нищо добро оттук нататък не очаква Левски. “И догодина може да стане 11-и, а после идва и 12-а година суша. Нещата така няма да вървят на добре. Но не зная и не ме интересува. Аз не ги търся, не искам и те да ме търсят. Нямам нищо общо с тях. Няма нито един човек от Левски на „Герена“ (натъртва). Е, как ще го има Левски? Няма нито един левскар там, бе. Това са само пришълци отнякъде. Легенди били? Играл един мач, играл 10 минути в един мач и станал легенда…И той ще ти командва? Ало, чакай малко, бе. Откъде накъде, бе? Кои сте вие? Вие сте извън света.”

Каза го легендата, Радостта на народа Божидар Искренов. Аз повече няма какво да добавя към неговите думи.

Делио от Италия имаше най-удобен момент да развее бялата кърпа. Той още на пистата трябваше да си хвърли оставката! Ако имаше поне капка достойнство! Просто така не може повече да продължава! Не може Левски да се дъни на “Герена” срещу Вадуц, извинете!  Едни втородивиционници от Лихтенщайн дойдоха и показаха истината на Левски…И какво ще си кажат верните до гроб „сини“ запалянковци: Да ходим на мач ли? Да спасяваме Левски ли? Ей, наглеци, как не ви е срам, бе? Докога?

Истината е много проста и се знае от всички. ПРЕСТЪПНИЦИ са тези, които доведоха МЕНТЕТАТА от чужбина! Които прибраха КОМИСИОННИТЕ...Имената им се знаят…Народът къде блее?

ОТБОРЪТ на НАРОДА е нещо свещено, нещо, с което гавра не може да се прави. Добре е да го разберат Бойко Борисов, Спас Русев и всички останали. Нека веднъж завинаги да им стане ясно, че  ЛЕВСКИ не е изтривалка за ничии съвести…ЛЕВСКИ Е РЕЛИГИЯ!

Нека да спра до тук, макар че сърцето ми кърви.

Болно ми е за милионите верни левскари. Толкова изстрадаха те в последните години.  Край нямат техните разочарования. Дъното си мислехме, че е достигнато с последния финал за Купата на България срещу Славия.

А славното минало? Големите поколения? Гунди, Патрата, Меци Веселинов и Павката Панов сигурно ще се обърнат в гробовете си, ако видят на какво прилича ТЕХНИЯТ Левски в момента.

Докога това ръководство ще мъчи всички? Докога ще продължава с безумните гафове? Кой доведе тези недоразумения със сини фланелки на “Герена”? Кой продължава да гласува доверие на италианското менте Роси? Неслучайно Гибона каза, че ако на мястото на италианеца е бил роден специалист, е щял вече сто пъти да бъде линчуван.

Ами селекционната политика на клуба? Това е тема на друг анализ, но нека видим само два примера от това лято. Какво правят в Левски Мартин Полачек и Давиде Мариани? Та нали първият, ако беше направил подобна детинска грешка, каквато стори срещу Вадуц, в Иваняне, феновете на местния Изтребител щяха да го пребият с тояги и камъни. Какъв е тоя Мариани? Той само би търкал скамейката на Левски, но…от Чепинци…

Много въпроси чакат отговор…А дали ще го получим?

Всичко мога да им простя на тези…Всичко…Но едно нещо не мога да им простя: СЪЛЗИТЕ В ОЧИТЕ НА СИНА МИ…

Но сега темата е позорът, най-големият позор в историята на евроучастията на Левски. За него конкретните виновници се знаят. Ето и имената им. Те написаха Стената на позора:

ЛЕВСКИ: 21.Божидар Митрев (46 – 1.Мартин Полачек), 19.Милош Цветкович, 3.Аймен Белаид, 28.Давид Яблонски, 4.Иван Горанов, 13.Жорди Гомес, 11.Антони Белмонт (66 – 29.Станислав Костов) 15.Давиде Мариани, 26.Жерсон Кабрал, 32.Габриел Обертан, 9.Серджиу Буш  (83 – 30.Илия Димитров)
Резерви: 1.Мартин Полачек, 5.Холмар Ейолфсон, 6.Ивайло Найденов, 17.Mартин Петков, 93.Атанас Кабов, 30.Илия Димитров, 29.Станислав Костов
Треньор: Делио Роси

Снимка: levski.bg

Милен ДИМИТРОВ

P.S.: Тате, това е и за теб


https://youtu.be/TSXgufMCQBE


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4