Самолет излетял от летище “София” без проверка

Самолет излетял от летище “София” без проверка

Отново случай на самолет, чиито пътници са преминали през летище “София” без проверка на пътниците. Става въпрос за частен самолет, който кацнал на столичното летище от Габрово на път за Гърция, но не бил проверен от “Гранична полиция”.

Новината първи всъщност оповести Румен Петков на пресконференция на АБВ, предаде репортер на Канал 3. Той за пореден път обвини управляващите в неспособност да създадат условия българските граници да бъдат ефективно управлявани и поиска оставката на Валентин Радев.

За случая потвърди и главният секретар на МВР Младен Маринов, който уточни, че става дума за частен самолет с петима души на борда. Вече е стартирало разследване.

На 13 юли 2018 г. в 15:30 ч. частен полет с 5 души на борда каца на летище София. Полетът е пристигнал от летателна площадка “Драгановци“ и същия ден в 16:48 ч. е излетял за Скиатос, Гърция.

На столичното летище машината не е проверена, защото наземният оператор на полета не е уведомил Гранична полиция, обясни днес Маринов.

“Не е грешка на Гранична полиция и не касае действия на МВР.  Нямаме информация за други подобни случаи. В момента нашата компетентност е да предприемем действия, случаят е докладван и продължаваме да изясняваме обстоятелствата, които са довели до този случай. Този случай не касае нарушение на Гранична полиция, в този случаи работим като служба, която контролира този процес, затова е образувано и досъдебното производство“, обясни Маринов.

След като разбрали, от МВР уведомили гръцките власти, които проверили пътниците и не открили нищо притеснително.

Началникът на “Гранична полиция“ комисар Светлан Кичиков, потвърди, че лицата, които са пътували на борда са проверени и са установени.

“Ако беше голям самолет това нямаше да се случи. Малките самолети подлежат на друг контрол. Наземният оператор е допуснал груба грешка, но е нямало някакви вредни последици от целия този случай. Отговорност за случилото се е на летищния оператор и той ще понесе отговорност по делото“, коментира Кичиков.

“Летище София“ ЕАД води разследване по случая. Предварителните данни сочат за човешка грешка, свързана с обслужването на полета от наземния оператор “Летище София“. До изясняване на обстоятелствата по случая рамп-агентът е с отнет служебен пропуск и е отстранен от изпълняване на служебните задължения”, гласи официално съобщение от летището.

Заради поредния случая с непроверени пътници, летищните оператори и Гранична полиция се събират на съвещание.

Текст: Канал 3


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4