СО стартира първия пилотен проект за споделени велосипеди

СО стартира първия пилотен проект за споделени велосипеди

От 16 юли ще стартира първият пилотен проект за споделено пътуване с велосипед в София. Велосипедите са електрически. Първите 10 могат да се наемат всеки ден от 9 до 19 часа пред Националния исторически музей до Златните мостове.

Проектът съчетава идеите за развитие на София като зелен и иновативен град, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, пише sofia.bg.

Велосипедите са снабдени с gps и с тях към момента е развит маршрут до Златните мостове.

Кметът благодари на всички партньори за реализиране на проекта – на системата на стартиращата компания Eljoy Bikes и на мрежата за устойчив бизнес – Cleantech Bulgaria и Climate-KIC, които финансират проекта. Благодаря им затова, че ни подкрепиха в усилията ни да правим София по-чиста и да я развиваме като зелен и иновативен град. По проекта работиха и екипите на зам.-кмета Евгени Крусев и на Зелена София към Столична община.

Благодаря на Природен парк „Витоша”, които подкрепиха на тази идея, каза също Фандъкова.

Сайтът на инициативата е https://rentebike.bg, като в процес на завършване е и специална апликация, чрез която желаещите ще могат да резервират велосипед и да получат повече информация за маршрута.

ElJoy Bikes бяха избрани за победител в конкурса за стартиращи компании от цяла Европа, “Sofia Urban Challenge”, които разработват технологии спомагащи политиките за по-чист въздух в градовете. ElDrive осигуряват електрическото захранване на велосипедите.

Столична община инвестира в развитието на система от велоалеи. Предстои маркирането на велоалеята по бул. “Пушкин”, която ще бъде свързана с тази по бул.”Цар Борис Трети”. Предвижда се при устойчивост на проекта за споделен велосипед да бъдат развити и нови маршрути.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4