Премиерът: Резултатите показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза

Премиерът: Резултатите показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза
Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов в доклада си за европредседателството, съобщи агенция „Фокус“.

„Българското председателство приключи. Резултатите, които постигнахме, показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза“, каза Борисов.

Той отчете, че слоганът на председателството „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза.

По думите му това е първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС и изпитание за европейската ни идентичност.

„Искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел. Те бяха изцяло ангажирани със заложените политики и законодателните досиета.

Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката – 46 постигнати споразумения, 39 законодателни досиета са придвижени напред.

По време на председателството ни страната постигна 58 заключения на Съвета, 1 заключение на председателството и 17 доклада за напредъка.

Българското председателство осигури плавен старт за преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка.

Работата по задълбочаване на икономическия и паричен съюз бе сред основните ни приоритети. Бяха преодолени различия между страните членки и бе постигнат дългоочаквания общ подход по Банковия пакет.

Работихме за прекратяване на дискриминационните практики спрямо потребители, които разделят Изтока и Запада в ЕС, заяви премиерът. – Ключово постижение бе приключването на работата по предложението за командироването на работниците.

Успяхме да постигнем споразумение по три регламента, свързани с полицейското и съдебното сътрудничество. Председателството ни надхвърли заложената цел по киберсигурността.

Обединихме европейските партньори за продължаване на диалога с Турция и намалихме напрежението, което е ключово за общата ни сигурност, каза от парламентарната трибуна премиерът.

Борисов обърна внимание и на темата за миграцията и охраната на външните граници. „На базата на опита ни успяхме да обединим нашите европейски партньори за продължаване на диалога с Турция“, обясни Борисов. Той визира срещата във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „Европейският съвет потвърди, че Турция остава ключов партньор“, каза министър-председателят.

По думите му това е резултат, който е намалил напрежението между партньорите и се явява ключов за общата европейска сигурност. Като знак на Председателството ни е европейската перспектива на Западните Балкани.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4