Владимир Митов: Без реформи в образованието сме обречени на мултикултурализъм

Владимир Митов: Без реформи в образованието сме обречени на мултикултурализъм

Учебниците по история, както и тези по музика и литература не отговарят на историческата действителност. Години наред се натъкваме на неприемливи за българския народ текстове, например този за Баташкото клане, заяви в ефира на “България он еър” председателят на ВМРО – София Владимир Митов, който е докторант в СУ, специалист по история в османския период.

Коментарът му е във връзка с това, че преди дни депутатът от ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на Комисията по образование и наука в парламента доц. Милен Михов изпрати отворено писмо до МОН във връзка със спорни текстове, гафове и дори продуктово позициониране в българските учебници и учебни помагала. В него той настоява министър Красимир Вълчев да предприеме мерки за сформиране на експертна комисия, която да направи обстойна проверка на съдържанието на всички учебници, учебни помагала и изпитни материали, по които ще учат българските ученици през новата учебна 2018 – 2019 година. Целта е да се изчисти учебното съдържание от недопустими текстове.

Като османист Митов обясни, че е имал досег именно с османски документи от времето на Баташкото клане. Няма нищо такова, като съвместно съжителство. В едно селище живеят българи и мюсюлмани, но махалите се делят, посочи той и даде пример – махалата на джамията Мурад – мюсюлманска махала; махалата на Поп Пейо – християнска. Регистрите показват, че не са живели заедно и смени мюсюлманите и християните по това време, а са живеели отделно, обясни той.

Въпреки че фактите са такива, в учебниците по история пише различи неща. Затова и ние искаме да се направи пълна проверка и то не само в учебниците по история, а и по български език и по музика, заяви председателят на софийската структура на ВМРО.

Владимир Митов подчерта, че ВМРО очаква от МОН навременна реакция и наистина да бъде създадена експертна комисия за обстоен преглед на целия учебен материал в средното образование.

Надяваме се на подкрепа и от всички политически партии. Ако сами не реформираме образованието си, сме обречени на мултикултурализъм. Дано в един момент не се окаже, че в страната ни хората, чийто майчин език не е българският, са повече от останалите, допълни още Митов.

Владимир Митов сподели, че по време на бакалавърската си програма е записал курс по педагогическа правоспособност. Не го взех този курс, защото го напуснах. Караха ни да преподаваме на децата някакви безумства – като например, че имало македонска нация. Като се възпротивих на тази практика ми обясниха, че има програма и ако искам да стана учител, трябва да я спазвам. Човекът, който водеше този курс, участва в целия подбор на текстове и автори в учебниците, разкри патриотът. Според него, не е проблемът в авторите на учебници, а в тези, които правят подбора и дават насока на авторите как да пишат и какво да включват.

Според Митов, обществото трябва да реагира по-остро на такива случаи.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4