Алпинистът Боян Петров е неизвестност от дни! Изчезна в Хималаите!

Алпинистът Боян Петров е неизвестност от дни! Изчезна в Хималаите!

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г., предаде пресцентърът на Министерството на външните работи.

Както вече стана ясно, Боян Петров е участвал в експедиция в Хималаите по изкачването на връх Шиша Пангма с височина 8013 метра, заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Според получената информация, липсата на Боян Петров е била забелязана от участниците в експедицията в района на връх Шиша Пангма на около 7500 метра надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 метра надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12:20 часа местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

 “От 29 април реално никой не го е виждал. При последния лагер са открили палатката му празна. Има добре зареден първи лагер, който е доста по-ниско. Ако той е стигнал до него, може да изкара там в палатка, в която има всичко необходимо да оцелее, стига да не се е наранил”, заяви съпругата му Радослава Ненова пред Нова телевизия.

“Сигурна съм, че е взел правилното решение. Може просто да е притиснат от времето и затова да изчаква”, каза още съпругата на 45-годишния Боян Петров.

По думите й спасителна акция в момента не е възможна. “Опитвам се да организирам спасителна акция, която е възможно най-рано да тръгне утре, пак заради времето. Сигурно е, че Боян е взел най-добрите решения, за да оцелее, така че вярвам в добрия изход на цялата ситуация”, допълни пред bTV Радослава Ненова.

Партньорът му в експедицията – унгарецът Клайн Дейвид, уточни, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения.

“Има и други случаи, в които алпинисти са се връщали в базовия лагер с голямо закъснение, защото са минали по различен маршрут. Не трябва да изключваме тази възможност”, обясни Клайн Дейвид пред италианската телевизия “Монтаня”.

“Макар че ситуацията е много обезпокояваща, не си правим крайни изводи”, добави унгарецът.

Ето какво написа и съпругата му в личния си профил в една от социалните мрежи:

“Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна.

Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда…..едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ….”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4