Студенти се възмутиха, че СУ дава трибуна на антибългарска риторика

Студенти се възмутиха, че СУ дава трибуна на антибългарска риторика

Студентски клуб „Единство и сила” изпрати нарочно писмо до ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и до декана на Историческия фалуктет на висшето учебно заведение. Повод е представяне на книга на сръбския професор Божица Младенович, която всъщност е дневникът наКоста Воинович-Косовец.

Тази историческа фигура е свързана с погроми над град Босилеград и издевателства на българото население там. Студентите се възмущават, че е допуснато да се проведе подобно събитие едва ли не във възхвала на великосръбския шовинизъм и поставят въпроси защо не са поканени студентски организации, преподаватели и историци, за да се проведе дебат за мястото на тези събития в историята и оценката им от днешна гледна точка.

Клуб „Единство и сила” подчертават, че представянето най-малкото е проява на лош вкус предвид факта, че през миналата 2017г. се почетоха 100 години от опожарявнето на Босилеград, като честването беше в присъствието на вицепрезидента г-жа Иляна Йотова.

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

“До

Декана на Исторически факултет на

СУ „Св. Климент Охридски“

От Студентски клуб „Единство и сила”

Копие:

До

Ректора на СУ „Св. Климент Охридски“

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господин декан,

С учудване разбрахме, че полулегално и без никакво уведомление на 20.04.2018г. в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“  в 35 зала се е провело представяне на книгата на сръбския професор от Нишкия университет Божица Младенович, която всъщност е дневникът наКоста Воинович-Косовец. Като историк, предполагаме, че сте запознат с неговата личност. И все пак да подчертаем, че това е човекът, който заедно с Коста Печаняц е подложил на опожаряване Босилеград, избил десетки мъже, жени и деца, и унищожил съдбите на стотици българи. Книгата представя много едностранчиво събитията около т.нар. Топлишко въстание, където българската армия е изкарана едва ли не армия от зверове, пък самите сръбски нелегални чети – като освободители. Искаме да припомним, че през 2017-та година се навършиха 100 години от опожаряването на Босилеград и, за да почете жертвите на сръбските издевателства там, бе дори вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

Във връзка с това, господин декан, питаме:

  1. Защо това събитие не бе оповестено сред студентската и преподавателска общност в Университета?
  2. Защо не бе поканен нито един български историк или учен, който да представи българската гледна точка на събитията?
  3. Ще поискате ли от сръбските си колеги, реципрочно български историци да представят книги, документи и факти в Нишкия университет?

Ние от Студентски клуб „ Единство и сила”, бихме искали да ни съдействате при представянето на книгата за организацията  „Въртоп”, а именно „ Годен за терористически акции” от Румен Евтимов,  в която са описани борбите на българите срещу великосръбския шовинизъм и освобождение на Западните покрайнини.

И накрая, господин декан, искаме да Ви призовем да не се поддавате на великосръбския шовинизъм, довел до не една и две войни на Балканите, а като декан на Историческия факултет на Софийския университет, на първо място да отстоявате историческата истина и да не допускате  вмешателство на чужди интереси и исторически фалшификации на територията на Университета. 

 

24.04.2018 г.                                                            С уважение:

                                                                                                     /В. Лалов/”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4