Своге вече си има паметник на Апостола на свободата (СНИМКИ)

Своге вече си има паметник на Апостола на свободата (СНИМКИ)

В град Своге официално беше открит паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Той се намира на площада пред читалище „Градище“ в Своге.

Паметникът е изграден от ВМРО със съдействието на Община Своге. Изработен е от общинския съветник от „Патриоти за София“ Димитър Антов. Датата не беше избрана случайно. На днешния ден, преди 142 години, избухна Априлското въстание.

На официалната церемония присъстваха депутатът Юлиан Ангелов, кметът на Община Своге Емил Иванов,зам.кметовете инж. Валентин Михайлов и Нина Копринджийска, както и десетки жители и гости на града. Специална програма изнесоха децата от училище „Васил Левски” в с. Церово. Гости на проявата бяха още председателят на общинския съвет в Елин Пелин – Николай Плещов, Миломир Богданов от Софийската областна управа и др.

Думата взеха Юлиан Ангелов и представителя на ВМРО за Своге Велислав Гьорев, които са в основата на вдигането на паметника. Поздравителен адрес от заместник-областния управител Николай Марков беше връчен на кмета г-н Иванов. Венци бяха поднесени от представители на общинската администрация, Областна администрация – София, ВМРО и НФСБ.

Общинският съветник от “Патриоти за София” Димитър Антов е автор на проекта. “За изработката на паметника използвахме портрет на Апостола на свободата, който е по-широко разпространен, по-известен. Търсим начин да представим Васил Левски по такъв начин, който е популярен сред хората, в техните глави и сърца. Няма нужда да търсим недостатъците на хората, за да ги изкарваме по-истински. Апостолът е истински такъв, какъвто е. С посланията си, с това, на което ни учи. Той е част от нашата култура, част от нашата национална индентичност.

Ние нямаме нужда тепърва да го променяме и разкрасяваме, обясни Антов. – Инициативата да има някаква паметна плоча дойде от местната организация. Само че те си представяха да поставим мемориална плоча – долу, на земята. А аз не си представям, дори за миг не допускам, да поставя паметен знак за Левски някъде долу, на тревата. Именно по тази причина промених тяхната идея. Поръчахме си камък от Мездра. Подариха ни го от местния завод, заради това искам да благодаря на гръцкия собственик на предприятието. Челните плочи и останалите камъни са си наши, изпълнението е изцяло наше, обработки, изписване…Без чужда намеса го направихме. Просто решихме, че можем да си го позволим това нещо аз и моят ортак Илиян Игнатов. Той е един достоен българин. Колкото до самата изработка….Тя ни отне няколко дни, защото камъкът предварително беше разразян по някакви приблизителни размери. Тук, в Своге го донесохме, тук го изтрихме, на място…За няколко дни го монтирахме. При изписването използвахме т.нар. вдлъбнати букви със специална машина. Дълбочината е 2 милиметра. Това означава, че в следващите 50 години няма да се пипа. Може да се подновява само оцветяването вътре. Защото това не е плакат да се изтрие,  това е вдлъбнат камък. В този му вид смятам, че паметникът отговаря на нашата национална традиция за монументални паметници. Не е много пищен, не сме много богат народ, но е знак за почит. На всеки 19 февруари местните жители и най-вече децата ще имат къде да дойдат и да поднесат венец през нашия Апостол. Това е достатъчно за нас като награда. Това е хубаво.

Получихме активно съдействие от г-н кмета Емил Иванов. Много ни помогна. Тук имаше ограда, той я премахна, сега монументът има лице. Благодаря му от сърце. Видях, че и местните хора се въодушевиха. Тук няма голяма политика. Има само желание да подкрепяме нашата национална култура и нашите герои. Това се случва във време, когато се мъчат да ни правят последователни адепти на някакви други култури. Ние сме си достатъчно стара култура, за да се правим да приличаме на някой друг. По-скоро другите би трябвало да искат да приличат на нас, за да имат някаква автентичност и старинност. Те са народи на по 200-300 години, ние имаме държава от повече от 1400 години. Другите просто трябва да се учат от нас.”

Антов разказа и за свои бъдещи проекти. “Предстои откриване на паметник в Драговищица. Монументът е посветен на всички загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата Световна и Втората Световна война от Драговищица. Заслужава си да бъде видя. Мисля, че е един от най-хубавите около София в ново време. Пак е от благороден камък, от черни плочи е изграден, не е много скъпа, но е много изпипан. Добре сме го прецизирали като изпъленение. Ще ви хареса. Красив е”, обясни общинският съветник, който е учител по математика като образование и каменоделец като професия.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4