Кметът на София обясни какво ни чака през лятото: Ще кипят ремонти!

Кметът на София обясни какво ни чака през лятото: Ще кипят ремонти!

Програмата за строителния сезон през 2018 г. е тежка  и с много обекти, това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи график на строителните дейности през лятото.Целта ни е да продължим с възстановяването и модернизацията на инфраструктурата в града.  Единият акцент е върху базовата инфраструктура – около 20 булеварда и улици, а вторият  акцент е цялостната реконструкция на трамвайни трасета . Планираме мремонт на трамвайните трасета по  ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Цар Борис III“, ул. „Каменоделска“ и участък от бул. „България“, които не довършихме заради строителството на метрото. Третият акцент са квартални улици и тротоари, които имат превес в бюджета за тази година., каза още столичния кмет.

Ремонтите дейности са планирани за летните месеци, когато в града трафикът е по-малко натоварен.
20 са основните обекти, които ще се ремонтират това лято.

Най-тежкият обект за тази година, който ще започнем първо, е цялостната реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ и съседните улици. Обектът се финансира по ОПРР и ремонтинте дейности ще започнат на  8 май. Изпълнителят на ремонта ще работи съвместно с екипите на Софийска вода, които ще подменят ВиК мрежата в района и с екипи на „Топлофикация“. Първите дейности ще бъдат демонтажа на трамвайните линии и затова моля за извинение и живущите и работещите в района, защото това ще са шумни дейности, допълни столичният кмет .

На 1 юли започва подмяна на релсите в участък от бул. „България“ при бул. „Гешов“. . В началото на май ще започне ремонт на подлеза на бул. „България“ и бул. „Ив. Гешов“,.

Графикът на Столичната община включва ремонт на  бул. „България“ от бул. „Гешов“ до бул. „Гоце Делчев“.

На 1 юли започват строителните дейности по разширение на участъка от бул. Монтевидео“ между ул. „Боряна“ до бул. „Н. Петков“., като за следващата година ще остане само ремонт на участъка при изграждащата се метростанция от трети лъч.

На 1 юни стартираме довършването на разширението на бул. „Тодор Каблешков“ при кръстовището с бул. „Цар Борис III“. Това е малък, но важен участък, които миналата година не успяхме да завършим заради отчуждителна процедура. , допълни кметът Фанъдкова.

След 15 май преасфалтираме и на Източната тангента.  През това лято ще бъдат преасфалтирани бул. „Христофор Колумб“ в „Дружба“и бул. „Васил Левски“ от Ректората до бул. „Патриарх Евтимий“.
До седмици започва работа на ул. „Филип Кутев“.  „Софийска вода“  ще изгради колектор и веднага след това ще започне преасфалтиране. До две седмици започва ремонта при ул. „Могилата“.
Обектите, за които все още тече процедура за избор на изпълнител, но имаме намерение да изпълним са:

Подмяна на трамвайния път и цялостна реконструкция на ул. “Каменоделска”,
ул. “Солунска” от бул. „Хр. Ботев“ до бул. Витоша,Бул. „Пенчо Славейков“, ул. „Цар Симеон“ от бул. „Хр. Ботев до Опълченска, тунела към “Люлин”, каза още столичният кмет.

Столичната община продължава придобиването на земя на важни обекти,  които имаме готовност да изгради и ако отчужденията приключат,  ще започне работа по  Източна тангента от ССГ до бул. „Владимир Вазов“, бул. „Ломско шосе“ до Околовръстния път, бул. „Петър Дертлиев“ и бул. „Рожен“.

Предстои обществена поръчка за бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“. „За мен разширението на бул. „Т. Каблешков“ и пробивът е стратегически обект, защото е част от вътрешния ринг на София. Целият проект е свързан с възможността за изграждане на трамвайно трасе“, посочи столичния кмет.

До края на май трябва да има избран изпълнител за подмяната на трамвайното трасе на бул. „Цар Борис III“ и зоната около храма “Св. Ал. Невски”. Тези обекти ще бъдат реализирани през 2018 и 2019 г.

Продължава строителството на третия лъч на метрото. Предстои да започнем изграждането на шахта и съоръжение за отклоняване на метрото към кв. „Гео Милев“ и кв. „Слатина“, за това предстои стесняване на движението на бул. „Ев. и Хр. Георгиеви“.

Благодаря на всички за търпението за времето, в което спираме и затрудняваме движението, но това е начинът да обновяваме и изграждаме инфраструктура.

Нямам колебания за налагане на санкции, връщане на фирми и строги гаранции. Фирмите поддържат финансови гаранции за добро изпълнение за времето, в което обектът трябва да бъде завършен. Ако се случи фирма да фалира или да има проблеми, без да е завършила качествено обекта, тези средства се усвояват. Не плащаме за несвършена и лошо свършена работа.

Ремонтите в кварталите се правят на база предложенията на кметовете на райони, според техния избор на приоритетни обекти. В момента е на финала процедурата за сключване на договори за 13 малки улици във всички райони, които ще бъдат цялостно ремонтирани. Всеки районен кмет от сега знае средствата, с които районът разполага за цялата година. Те са хората, които са най-близо до жителите в кварталите и се надявам, че всеки от тях отговорно ще подреди програмата си”, каза още столичния кмет.

Текст: sofia.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4