София произвежда една трета от българския износ

София произвежда една трета от българския износ

“София произвежда 40 процента от БВП в страната и една трета от българския износ”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията “Бизнес София 2018 – дигитални хоризонти”.  Форумът, организиран от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), беше посветен на ползите и възможностите за българския бизнес при въвеждането на единен цифров пазар, предизвикателствата при осигуряването на кадри и икономическите и финансови програми на Европейския съюз.

Специални гости на конференцията, в която участваха топ 100 на софийските компании, бяха еврокомисар Мария Габриел, евродепутатът Андрей Новаков, министърът на труда и социалните грижи Бисер Петков и генералният директор на Хюлет Пакард за България Ираван Хира.

“София е най-голямата областна икономика и през последните години столицата все по-убедено се доказва като привлекателно място за инвестиции”, каза кметът Йорданка Фандъкова.

“София работи за развитие на партньорствата с други градове. Водим преговори чрез Общинската агенция за инвестиции София да се включи в мрежата на европейските градове в подкрепа на стартъп компаниите –  SCALE (Startup City Alliance Europe), където водещ партньор е град Амстердам”, посочи още Йорданка Фандъкова.

Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София. София се утвърди като една от най-динамичните стартъп среди в Централна и Източна Европа. Столичната общинска агенция за инвестиции работи по проекти и конкретни казуси с над 80 наши и чужди компании и успя да представи възможностите на София като бизнес дестинация в държави от Европейския съюз, Южна Корея и Скандинавието. Първият голям проект за „Сити ту Сити“ е факт и български предприемачи могат да се възползват от условията на програмата и да представят своя продукт в Лондон, както и лондонският бизнес може да отвори офиси в София. Вече има “Софийска баница” в Лондон. Предстои подобен проект и с австрийската столица Виена.

Предизвикателствата пред сигурността на личните данни и политиките на Европейския съюз в тази посока представи еврокомисар Мария Габриел, чийто ресор е цифрова икономика и цифрово общество. Пред бизнеса тя представи амбициозната задача  на ЕС да приключи до края на годината преговорите по всичките 25 предложения за цифров единен пазар. Екипът ѝ се опитва да ускори преговорите по предложената директива за защита на авторските права, предлагането на европейска стратегия за изкуствен интелект и поддържането на комуникацията с компаниите, зависещи от регулациите на Брюксел. Тя призова българските компании да бъдат активни и да участват във всички проекти на ЕС като обясни в конкретни стъпки как може да стане реално това участие.

Министър Бисер Петков представи данни, според които нивото на безработицата в страната е 6,9% и има повишен коефициент на заетост – 72,1%. Той напомни, че целта е през 2020 г. да бъде постигнато равнище на заетост 75% от населението. Регистрирани са повече работни места 240 хил. за 2017 г. предимно за преработващата промишленост, пише sofia.bg.

“Според анализаторите 2018 г. ще бъде с по-високи икономически показатели от 2017 – очакваният ръст е около 4,4%”, каза Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. Той напомни, че “миналата година растежа на БВП достигна 3,6%, което беше движено предимно от вътрешното потребление и износа. Тази година се очаква към тези фактори да се наредят и инвестициите – инвестиции от местни и чужди инвеститори в капацитет, развитие на кадри, в модернизация и ефективност, в нови пазари. Структурата на растежа на нашата икономика става все по-балансирана. Инвестициите на частния сектор са се повишили с около 7% на годишна база (през 2017), в реално изражение. Очакванията за 2018 г. са всички компоненти на частните инвестиции да отчетат ръст”, добави Данаилов.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4