Град Елин Пелин потъна в боклуци след спор с кмета на Горна Малина

Град Елин Пелин потъна в боклуци след спор с кмета на Горна Малина

Забавяне с извозването на боклука се забеляза в няколко населени места в община Елин Пелин, след като съдовете за смет не бяха вдигнати в уречения ден от седмицата. Причината за това е, че камионите на сметопочистващата фирма не са допускани да депонират на сметището в Горна Малина до днес (11 април).

След проведена среща между кметовете на двете общини в МОСВ в присъствието на заместник-министър, директора на РИОСВ и експерти е постигната временна договорка незаконната забрана да бъде вдигната.

Мотивите на кмета на Горна Малина г-н Ангел Жиланов са основно в ниската цена за тон депониран отпадък, желанието му е да има повишение. Кризата обаче в действителност се появи заради липсата на комуникация между двете общини и едностранчивото действие на техните управници.

Депото на територията на Горна Малина е под управлението на РЕГИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ – ГОРНА МАЛИНА, в което двете общини са представени  по-равно и решенията се взимат със съгласието и на двамата градоначалници. Така забраната за депониране, исканото повишение на цената за тон отпадък, а също така и операторът на сметището, за момента се явяват като еднолично взети решения в ущърб на община Елин Пелин. Кметът Ивайло Симеонов заяви, че желанието му е всички проблеми да бъдат поставени на масата и да се решават на базата на закона и в интерес на гражданите от двете общини.

В идеологията на новия закон за отпадъците е да има коопериране в сферата на екологията между общините процес, който е много труден между двете общини. Регионалното сдружение е трябвало да бъде факт преди два управленски мандата, но през годините това не се е случило и закона не е бил спазен, едва през 2016 година сдружението е факт.

Сдружението дава възможност да се спазват интересите и на двете общини в сферата на управление на отпадъците, а и възможност за еврофинансиране, единствения шанс за голяма инвестиция за изграждането на инсталации свързани с депонирането и преработката на боклука. Но къде се къса нишката и защо добрите намерение остават само на хартия? Още преди три години Горна Малина е трябвало да подаде заявление с искане за увеличаване на капацитета на сметището, когато регионалното сдружение не е било факт, а самата община е носител на комплексното разрешително за ползване на сметището, съгласно стария закон. Защо това не е направено нямаме отговор, но интересното е, че такова искане е направено съвсем скоро. Интересно още е, че от октомври миналата година договорът на оператора на сметището е изтекъл и няма нова процедура за избор на такъв.

Оттогава насам община Горна Малина в нарушение на закона и устава на РСУО-ГМ е определила еднолично оператор без нужната процедура. Според закона процедурата трябва да се иницира от сдружението, но последния портокол от събрание е от май 2017 г.

Явно е, че има липса на прозрачност и липсва увереност, че и предлаганите цени за депониране на отпадъка почиват на ясна методология, защото изтече в публичното пространството искано завишаване от 15 лв. на 28 лв. на тон депониран отпадък. Всичките тези сметки и решения стоят на плещите за РСУО-ГМ, но сме свидетели на изземване на правомощия. Изборът на оператор трябва да бъде на база предлагана услуга и цена за извършването. Без конкурс и без ясни правила у жителите на двете общини може да остане съмнението, че някой печели на техен гръб.

Единственото положително нещо от срещата, проведена в МОСВ, е желанието на двете общини още през следващата седмица да бъде свикано събрание на регионалното сдружение и двамата кметове да търсят разрешение на създадените проблеми. Нека не забравяме, че евентуални проблеми с депото ще попречат и на кандидатстването за еврофинансиране, свързано с изграждането на сепарираща и компостираща инсталации, което пък ще доведе до по-малко депониран отпадък и по-дълъг живот на сметището. Не без проблем мина и цялата подготовка на този проект, тъй като в първоначалния вариант инсталациите трябваше да са на територията на община Елин Пелин, между селата Елешница и Столник, но местното население и общински съветници се противопоставиха и сега инсталациите ще бъдат изградени на територията на Горна Малина.

Също бе отхвърлено и желанието на кмета за изграждане на площадка за строителни отпадъци. Вижда се, че до всяко населено място възникват нерегламентирани сметища, в които хората хвърлят отпадъците след ремонтни дейности. Така населението и съветът не позволяват община Елин Пелин сама да поеме част от проблема с отпадъка. Нежеланието на хората да се изграждат модерни полощадки за третиране на отпадъците може да превърне самите улици на населените места в такива.

“Община Елин Пелин не приема каквито и да е било дейности, свързани с отпадъците на своя територия и попада в сферата на влияние на Община Горна Малина, която самостоятелно определя политиката в сферата на отпадъците до момента”, обясниха от ОС на града пред “Витоша Нюз”.

Както е известно, в редица европейски градове такива съоръжения са разположени в идеалния център, но хората там имат съвсем друга култура на чистота-разделно събиране на отпадъците и рециклиране. Поне такса смет е ниска, ако това може да е някакво успокоение.

Тодор Миланов

*Снимката е илюстративна


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4