“Луфтханза” и “Ер Франс” отменят стотици полети заради стачки

“Луфтханза” и “Ер Франс” отменят стотици полети заради стачки

Германската авиокомпания “Луфтханза” ще анулира “повече от 800” полета във вторник, тъй като работниците от обществения сектор излизат на стачка за по-голямо заплащане. Поради стачката “Луфтханза трябва да анулира повече от 800 от планираните си за утре 1600 полета, включително 58 за дълги разстояния”, се казва в изявление на групата, добавяйки, че около 90 000 пътници ще бъдат засегнати.

Услугите ще се върнат към нормалното в сряда след стачката, по време на която групи служители, като помощен персонал и пожарникари на летището, ще излязат от работа между 05:00 и 18:00 местно време, добавят от “Луфтханза”, цитирани от БГНЕС.

Франкфуртското летище – най-голямото в Германия – предупреди на своя уебсайт за “значителни закъснения и анулирания”, засягащи много авиокомпании, като поиска от пътниците да проверят с техния превозвач дали техният полет ще се състои преди отпътуването. Временната “предупредителна стачка” ще засегне и летища в Мюнхен, Кьолн и Бремен, както и местен транспорт, детски градини, събиране на отпадъци и болници в няколко провинции като столицата Берлин, Бавария или Северен Рейн-Вестфалия.

От основния профсъюз “Верди” заявиха, че преговорите между 10 и 13 април имат за цел да увеличат натиска върху работодателите, за да “дадат на работниците от публичния сектор дял в доброто икономическо представяне” в най-голямата европейска икономика. Представителите на работниците от „Верди”, сдружението на учителите GEW и федерацията на държавните служители DBB искат 6,0% увеличение на заплатите или увеличение на заплатите от поне с 200 евро за 2,3 милиона души, работещи за федералните и местни правителства в Германия.

Текст: Нова тв


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4