И световноизвестната Юлия Кръстева се оказа агент на ДС

Световно известната френско-българска писателка, лингвист и философ проф. Юлия Кръстева е била сътрудник на бившата Държавна сигурност, стана известно днес от решение на Комисията по досиетата.

Кръстева е проверена за принадлежност към тоталитарните комунистически служби в качеството ѝ на член на Редакционния съвет на „Литературен вестник” при глобалната проверка на печатните издания.

От 32 лица, заемали или заемащи ръководни позиции в него, при проверката Комисията по досиетата е установила агентурното минало единствена на Юлия Кръстева (решение №2-1258 от 27 март 2018 г.).

Според изнесените от Комисията по досиетата данни тя е привлечена като агент от Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването, б.а.) през 1971 г. – пет години след като през 1966 г. заминава за Париж със стипендия на френското правителство.

Кръстена получава псевдоним „САБИНА”. Първоначално е агент на 04 отдел (Контраразузнавателен, който следи и българската политическа емиграция, б.а.), а впоследствие е секретен сътрудник под същия псевдоним на 03 отдел (Западна Европа, б.а.) на ПГУ.

Комисията по досиетата посочва, че принадлежността ѝ към ДС е установена от множество документи на щатни сътрудници, съдържащи се в личното ѝ и работно дело, както и картони от картотеката и регистрация в регистъра на ПГУ.

Това означава, че най-вероятно материали от самия сътрудник не са съхранени или липсват в досието.

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. Завършва френска филология в Софийския университет през 1964 г., а две години по-късно заминава за Париж благодарение на стипендия на френското правителство.

Тя остава във Франция, където развива научна дейност, като работи с литературния критик, семиотик и структуралист Ролан Барт. Тя влиза във философски и литературни френски кръгове, в които са личности като Мишел Фуко, Жак Дерида, Клод Леви-Строс и др.

Във Франция Кръстева се омъжва за Филип Солерс, който представлява структуралистката литературно-философска група „Тел Кел“.

Кръстева създава име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Автор е на множество трудове, които на английски се издават от Колумбийския университет, където е гост-професор.

Преподава в университета „Дени Дидро“ в Париж. Практикува и като психоаналитик.

През 1997 г. е удостоена с едно от най-големите френски отличия – Ордена на почетния легион на Франция. Член е на Британската академия. Попада в класацията на 100-те мислители на ХХ век.

Текст и снимка: desebg.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4