Шведи искат да строят болница край Илиянци, до месеци започва работата по новия бул. “Рожен”

Жители на столичния квартал “Илиянци” се срещнаха с кмета на район “Надежда” инж. Димитър Димов. Сбирката беше организирана по инициатива на Бранимира Велчева и местното население и беше на тема „Възможности за  обединяване/окрупняване на имоти в землището на кв. „Илиянци“ с цел реализация на бъдещи мащабни инвестиционни намерения.“ Повече от час продължи дискусията. Бяха обсъдени и други наболели проблеми, касаещи жителите на квартала. Получи се конструктивен диалог, разговорът беше полезен и за двете страни. Близо 50-60 души дойдоха в салона на Народно читалище „Отец Паисий 1930″.

В рамките на срещата бяха дискутирани и темите: “Стартиране на проекта за изграждане на локални платна на Северна скоростна тангента”, както и “Етап на проекта Регионално  Прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация на територията на Столична община, в което район „Надежда“ предлага приоритетно кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“ (ОП „Околна среда“ 2014-2020).

Инж. Димов запозна аудиторията с актуалната ситуация. Зарадва хората с новината, че Илиянци и Требич са кварталите с приоритет при изграждането на нов водопровод и канализация. Средствата по проекта идват от европейските фондове. Към района около Северната скоростна тангента има огромен инвеститорски интерес. Появил се кандидат с желание да закупи голям парцел, доста декари земя, шведска фирма пък иска да строи тук и болница…Проблем в тази насока обаче е, че имотите трябва да бъдат окрупнени, за да стават по-лесно сделките.

“Получи се конструктивен диалог, разговорът беше полезен и за двете страни. Хората разбират проблемите, които са не само в района ни, но касаят и цяла София. За територията на квартал Илиянци такива проблеми са с инфраструктурата и с ВиК. Подали сме го в регионалния РПИП. Надяваме се да бъде одобрен и от Европейската комисия и до 2023 г. да бъдат решени проблемите. Само хубави неща чакат жителите на Илиянци. Хората са си прави да изказват недоволство, че стават изключително бавно. И аз искам положителните неща да се случват по-бързо, но всичко е свързано с тежки процедури. Те отнемат доста време, заяви инж. Димов. – Интересът към квартала от страна на големи инвеститори е налице, но препоръката им е постигане на принципна договореност между собствениците в посока окрупняване на съседни имоти, предварително дискутиране на продажната цена и определяне на лице за контакт.

Обърнах внимание, че кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“ са приоритетно подадени от район „Надежда“ при изготвянето на Регионално Прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация на територията на Столична община(ОП „Околна среда“ 2014-2020) при изграждането на нов водопровод и канализация. Прецизирани са мерките, които съответстват на специфичните цели на ОПОС 2014 – 2020 г., и които ще бъдат предложени за съфинансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове. На тази база се разработват стратегически варианти, в които се идентифицират конкретни ВиК проекти за финасиране.

Информирах местната общественост, че стартът на трети етап на проекта „Северна скоростна тангента“, изграждане на локални платна, е предвиден за първата половина на април 2018 г. Разрешението за строеж вече е в сила и при подходящи атмосферни условия, дейностите започва своята реализация.
В хода на разговора бяха разгледани частни случаи, както и съществуващите проблеми с престоя на тежкотоварни камиони на територията на площада в кв. „Илиянци“. Екипът ми отново ще сезира ресорните институции в търсене на решение за този наболял проблем. Нерегламентираното паркиране върху тротоари пред 98 НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ също ще бъде обект на последващ контрол. След сигнал за проблем с отводняването и като проведох оглед на терен на ул. „Хортензия“, съм разпоредил проверка на ресорните служители на район „Надежда“. В кратък срок очаквам предложения от екипа си за възможните мерки за справяне с този казус.

Проблемът с паркирането на тирове на площада ще се реши, когато се изгради новият бул. “Рожен”. Ние направихме доста подобрения по отношение на транспорта. Пуснахме автобусна линия №27. Не чух оплаквания по отношение на транспорта. Вижте, хубавите неща стават бавно. Лека-полека подобряваме всичко.”

“Срещата с инж. Димов беше ползотворна, защото бяха повдигнати доста въпроси, които са наболели за квартала. Благодаря на г-н кмета, че се отзова на нашата покана. Събраха се днес и доста хора, което значи, че те се вълнуват, интересуват, имат позиция. Това е най-важно в днешно време – да има гражданска позиция. Хубаво е, че има и обратна връзка. Т.е. – институциите ни излушват, казваме си проблемите и те ги решават. Кварталът е факт, чесе развива в посока “напред”. Личи си, че не сме забравени от районната администрация, хората знаят за нашите проблеми. Има доста хубави неща: ново училище, ремонт на читалището, нова детска площадка, коментира Бранимира Велчева, която инициира срещата. – Окрупняването на земите е все още в далечна перспектива според мен. Погледът на Столична община засега е насочен повече към южните квартали – там имаме вече молове, връзка с метрото, добре изградена инфраструктура. При нас нямаме засега даже изградена законна канализация. Транспортната комисия на СО не работи в наша посока. Спряха маршрутка №37, четири от спирките, които минават през Илиянци не са в”ухо”. Автобусите си спират точно на булеварда. Благодарение на митницата имаме и задръстване сутрин…Хубаво е, че ще бъде изграден бул. “Рожен”, защото това до голяма степен би облекчило трафика.”

“Наболелите въпроси на Илиянци се знаят от всички и не са от днес. Това са проблемите с Водоснабдяване и канализация, инфраструктурата, дейността на близката митница. Понеделник е нещо страшно. Целият поток от свогенското дефиле и от Нови Искър надолу минава оттук. Сутрин и вечер е направо ад. Тирове, коли…Един час ти трябва да стигнеш до завод “Васил Коларов”…Иначе това разстояние се изминава за 10 минути ходене пеша…”, беше мнението на друга жителка на квартала – Силвия Божидарова.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4