Десетки коне умират от глад и студ в Осоговската планина (ВИДЕО)

Десетки коне умират от глад и студ в Осоговската планина (ВИДЕО)

Десетки коне са били оставени да умрат от студ и глад високо в Осоговската планина. В неделя беше проведена акция на природозащитници. Цяло стадо от животните е било изоставено от собственика им на произвола през последните няколко месеца. Конете са били блокирани от снега и не е имало с какво да се хранят.

Те са собственост на Петър Пищалов от Кюстендил.

„Никога не съм виждала такова нещо и съм, меко казано, потресена от това, което видях. Безпомощна кобила, която лежеше в снега с изкълвани очи, беше просто ужасна картина”, разказва една от природозащитничките.

Животните, които са останали живи и полуживи, са около 30 на брой. Състоянието им е изключително тежко и критично. Има млади кончета на около една годинка.

„И младите, и възрастните са много хърбави. Не са яли от отдавна. Нямат вода, храна и подслон. Буквално стоят в преспи сняг и няма накъде да мръднат”, разказа друга природозащитничка.

При вчерашната спасителна акция хората се изкачили на около 1800 метра височина, за да спасят конете. Животните не са имали сила да вървят, поради което храна им е оставена на място, за да оцелеят още няколко дни.

Собственикът на конете каза, че всяка есен ги събира, за да ги мести.

„Аз лично ги вкарах конете в мястото за претоварване. Първия ден хората ми не бяха свършили работа. Втория ден не бяха свършили работа. През тези дни аз имах проверки и нямаше как. На третия ден, когато се качих, конете ги няма”, разказа собственикът им.

Той има около 70 коня, част от които са по европрограма.

„Една част от конете прибрах. Имаше болни коне, такива с наранявания. Бяха се отделили и самотни коне. Самотните ги намерихме и прибрахме”, каза той.

Твърди, че взима по програма около 140 евро на кон.

Той заяви, че днес ще се качи с шейна и други хора на коне, за да види животните си.

„Взел съм си с мен малко медикаменти и лекарства. И аз не съм ги виждал, не знам какво е. Плюс това, те са моите животни. Трябва да съм си до моите животни”, каза той.

Човекът, който стопанисва хижата, заяви, че от няколко години по европрограми има много коне в Осоговската планина. Той заяви, че никой не е потърсил него и колегите му за помощ.

„Те хубаво са избягали, но ако имаш 60 коня и те избягат, няма ли да потърсиш помощ?”, каза една от природозащитничките.

Условията в планината са тежки, но хората, които имат желание, ще се качат отново до конете, за да им доставят храна.

Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил се е сезирала за изоставеното от собственика стадо коне в местността Бек Бунар.

Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните заради възможна проявена жестокост към животните, от което е причинена смъртта им. Предмет на проверка е и информацията, че стадото коне е било отглеждано със средства, отпуснати по програми на ЕС.

 

 

 

Текст и снимки: Нова тв


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4