Министър и кмет откриха европейски спортен форум

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха в столицата Европейски спортен форум 2018. Форумът се организира всяка година от Европейската комисия (ЕК) и е най-голямото събитие, на което се споделя опит и се обсъждат бъдещите насоки за развитието на спорта в Европа.

През 2018 събитието се провежда на 22 и 23 март под мотото „Спортът в Европа, инвестиция в бъдещите поколения“.

„Европейският спортен форум 2018 ще даде възможност да бъдат обсъдени и обмислени насоките за развитие на спорта не само в рамките на Европейския съюз, но и в света. Споделянето на опит и идеи, което ни позволява спортният форум, ще ни даде възможност да надграждаме върху постигнатото във всяка една държава. Спортът е създаден, за да обединява хората, за него няма граници и неговото послание може да ни води във всичките ни решения като общност“, каза при откриването министър Красен Кралев. По думите на министъра 2018 г. е много важна за спорта в България. Освен че страната ни е Председател на Съвета на ЕС, а София е Европейска столица на спорта, в България се провеждат няколко големи спортни събития, които привличат вниманието на цялата спортна общност. В началото на февруари се проведе за трети пореден път ATP турнирът DIEMA XTRA Sofia Open, a предстоят Световно първенство по художествена гимнастика, Световно първенство по волейбол за мъже 2018, Световно първенство по гребане, Световно първенство по кану-каяк за юноши и младежи, Европейско първенство по олимпийско таекуондо и др.

„Този форум ще засегне някои теми, които са много важни за мен: ролята на спорта в международното сътрудничество, осигуряване на устойчивостта на спортните събития, взаимодействието с опазването на околната среда и разбира се промотирането на здравословния начин на живот“, каза комисар Наврачич. Той наблегна на необходимостта да се работи за популяризиране на необходимостта от физическа активност за всички граждани на Европейския съюз, чрез програмите и инициативите на ЕК, като една от тях е „Европейската седмица на спорта“, която се провежда в рамките на ЕС вече 3 години. „Миналата година над 16 млн. европейци в близо 3 700 събития са били физически активни по време на Европейската седмица на спорта. Тези цифри показват не само потенциала на спорта, но и факта, че позитивна промяна е възможна“, наблегна Тибор Наврачич.

Привететствия към присъстващите поднесе и Йорданка Фандъкова. Тя представи инициативите в София, част от Европейска столица на спорта 2018. „За нас Европейска столица на спорта е кауза да привлечем децата и всички граждани към спорта“, каза столичният кмет.

Част от темите на Европейския спортен форум 2018 през двата дни са устойчивият спорт, ролята на спорта в международното сътрудничество, трансферите на играчи, спортът и промените в климата, утвърждаване на европейските ценности чрез спорта, Европейският работен план за спорта 2017-2020. Във форума ще вземат участие хърватският държавен секретар по спорта Яница Костелич, евродепутатът Богдан Вента, президентът на Испанската футболна лига Хавиер Тебас, вицепрезидентът на Европейските олимпийски комитети  Нилс Нигаард, президентът на Асоциацията на волейболните лиги Филип Буун, президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, представители на олимпийски комитети от Европа, експерти и представители на неправителствени организации.

 

Снимки: ММС

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4