Доброславци посрещна с хора, музика и много вино Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Доброславци посрещна с хора, музика и много вино Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Тонове вино, кюфтета и кебапчета на корем събраха стотици столичани на площада в софийското село Доброславци в делничния ден ден, избран, за да се отдаде почит на Свети Трифон Зарезан и празника на лозаря и винопроизводителя. Организаторите на празника бяха осигурили наи-хубавото руйно вино за всички присъстващи. И мръвката и пивото бяха напълно безплатни. Осигуриха ги местни спонсори.

След отслуженото празнично богослужение и водосвет от отец Мариян на площада в Доброславци се изви кръшно хоро. Имаше и група кукери от град Перник, които със свойте звънци и хлопци прогонваха  злите сили и студа, за да има плодородие и берекет през цялата година.

Разкошно се представи и духовата музика  – съставите „Зиг заг“ и „Приятели“, която повдигаше настроението на многобройните гости.

Новият „Цар на лозята“беше вдигнат на ръце, както се полага на истински цар, и качен на файтон, специално подготвен за случая, теглен от як кон и с музика бе  изпратен да зареже лозята в лозето на Васил Ризов. По стара българска традиция той напръска лозите с руйно вино, отпи от бъклицата след което ритуално “заряза” лозите. Кметът на селото Светла Крумова също напръска лозите и отпи от руйното вино, за да е берекетна годината.

На гостите беше поднесено и младо печено петле, дъхава погача и уникална домашна баница.

Проведе се и традиционният конкурс за най-добро бяло и червено вино, а компетентно жури оценяваше божествения еликсир, дело на местните виномайстори. Организаторите на празника бяха осигурили най-хубавото руйно вино за всички присъстващи.

Празникът се чества за 14-а поредна година и това беше още един повод за веселие. Купонът продъжи до късно вечерта. Сред официалните гости бяха всички кметове в района, начело с Даниела Райчева – кмет на град Нови Искър.

“Този празник датира от 2003 г. Инициатори са група мъже от селото, които са животновъди и земеделски производители. Тази идея се зароди след големия смерч, който ни връхлетя през 2001 г. Тогава пострадаха близо 30 къщи от селото, както и училището, разказа кметът на Доброславци Светла Крумова. – Та затова нашите мъже решиха да направят нещо за здраве. В местността “Лозето” е и нашият манастир “Свети четиридесет мъченици”. ”

Милен ДИМИТРОВ

Снимки: Авторът


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4