Клип за европредседателството раздуха обвинения в плагиатство, бил откраднат от Италия

Спор за взаимствани елементи в кипа за българското председателство на Съвета на Европа се разрази след сигнал на предаването “Господари на ефира”.

Гледаме рекламата на България за европредседателството, създадена през 2017 година, с цел да представи страната ни пред Европа. И го постигна – с разказа за едно момче и момиче, които се срещат във влак, влюбват се и обикалят из най-красивите места в България.

Но така като гледаме май някъде сме виждали тази оригинална идея. И като се разровихме открихме туристическа реклама на Италия от 2016 година, която много прилича на нашия клип“, твърдят от екипа на “Господарите…”

Дойде е бърз отговор от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС за 2018. “Разграничаваме се от внушенията за плагиатство в един от клиповете за българското председателство. …авторският колектив, разработил и реализирал идеята по представяне на страната ни, следва общо установени световни практики и тенденции при филмиране, рекламиране и представяне на природните, културните и исторически дадености на една страна. В този смисъл да се търсят и откриват прилики с други продукти е неоснователно и некоректно.

Стойността на клипа е в оригиналния поглед на неговите автори, на начина и индивидуалния им прочит, а не по отношение на изразните средства”, отговориха от ведомството на Лиляна Павлова.
Хубаво, обаче съмненията, и то големи, остават…

В клипа момче и момиче (в ролите са актьорите Бойко Кръстанов и Лорина Камбурова) се запознават на жп гара и заедно започват да пътешестват из България и виждат нейната красота, обичаите, срещат се с различни хора. Нестинарството, кукерските маски, чистата храна, българската музика, хората на България, гостоприемството им, кирилицата и бързият интернет са сред акцентите в разказа за страната ни във видеото, което е издържано в стила на туристическата реклама.

Видеото е озаглавено “Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!” и е продуцирано от Димитър Гочев, режисьор е Божидар Велинов, а сценаристи са Мирон Крумов и Мариана Събева.

Вторият клип, е за приоритетите на българското председателство, а третото видео показва български постижения.

И трите клипа имат превод на английски език, както и жестомимичен превод. Монтирана е и музика, която е специално композирана за председателството.

Общо цената за създаване на видеоклиповете е 202 000 лева.

Преценете сами дали има прилика между родната и италианската версия.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4