Има ли цензура в съвременното изкуство (ВИДЕО)

Художествената галерия в Манчестър премахна викторианска живописна творба с изображения на голи момичета, съобщи БНТ. Картината „Хилас и нимфите“ е на Джон Уилямс Уотърхаус и е създадена през 1896 г. Тя е част от колекция подобни творби в галерията, озаглавена “В търсене на красотата”, която кураторът Клеър Гануей описва като много старомодна, защото изобразява жените като пасивни красиви предмети или фатални жени.

Решението предизвика бурна реакция в социалните мрежи. В отговор на обвиненията Гануей твърди, че може би просто трябва да оспорим начина, по който възприемаме тези картини. За нас това е начало на процес, а не крайна точка и това, което правим не е цензуриране на изкуството.

Професор Лиз Претеджон, която се занимаваше с изложбата „Уотърхаус“ в Кралската академия в Лондон през 2009 г., коментира пред Би Би Си: „Това е картина, която хората обичат – и да се твърди, че като се премахне, по някакъв начин ще започне дебат, е нелепо.”

По повод случката в предаването “Денят започва с култура” по БНТ се проведе дискусия с участието на Яра Бубнова, изкуствовед, Аделина Филева, изкуствовед, и Слав Анастасов.

Вижте ВИДЕО – ТУК


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4