Иво Георгиев: Дал съм си живота за Спартак (Вн), а някои хора се гаврят с клуба

Иво Георгиев: Дал съм си живота за Спартак (Вн), а някои хора се гаврят с клуба

4 октомври 2017 г. На обща пресконференция в центъра на София група съмишленици се събраха, за да призоват държавата, и в частност премиера Бойко Борисов, да помогне за възкръсването на любимия им Спартак (Вн).

Зад каузата застанаха ТОГАВА бивши прочути футболисти, треньори и десетки хиляди сърца от морската ни столица. В Пресклуб “България” се събраха някои от емблематичните личности, свързали дълбоко съдбата си с отбора, радвал поколения наред с успехите си в своята вековна история: Бойко Величков, Мартин Зафиров, Иво Георгиев, Борислав Георгиев, Радостин Станев, Стефан Грозданов. Заедно с тях бяха и представителите на фен клуба Стефан Калименов и Евгени Станимиров, както и дългогодишният бивш президент на клуба Николай Ишков.

Сега обаче, само три месеца по-късно, общността на този славен варненски клуб отново е разделена. За да разкаже какво се случва и каква е причината за разцеплението в “синьо-белите” редици потърсихме бившия национал Иво Георгиев.

Роден е на 12 май 1972-а. Играе в Академик (София), унгарските Дебрецен и Дорог Баняс, Корабостроител (Русе) (1994/95), Спартак (Варна) (сезон 1995/96), когато става голмайстор на “А” група, Аарау (Швейцария), Левски (есен 1997), отново Спартак (Варна) (пролет 1998), Валдхоф (Манхайм) (1998/99).

-Иво, какво се случва с теб и Спартак (Вн)? Уж ти беше едно от лицата на протеста срещу собствениците на клуба и срещу безобразията, които се вършеха там, а сега, само месеци по-късно, се обявяваш срещу новото ръководство…
-Да, така е. Вижте, всекидневно ми се обаждат десетки привърженици на Спартак. Те не вярват вече в идеята на Калименов. Опасяват се всичко да не се превърне в пародия и фалш, защото твърде много са лъгани досега през годините. На наша страна са известни имена, футболисти от близкото минало като Диан Дончев, Бойко Величков, Радомир Тодоров, Мариян Тодоров. Част от феновете даже излязоха с декларация в моя подкрепа. В нея те обявиха следното: „Считаме, че е недопустимо Иво Георгиев да е извън този УС, след като цяла България видя с какво желание и любов се бореше за правдата. Подкрепяме избора в УС на Мартин Зафиров, Красимир Зафиров, Борислав Георгиев,  Тодор Стойков и Стефан Калименов, но няма как да се съгласим, че в УС са хора като Г. Симеонов, който си кара стажа в Черно море, че за директор на ДЮШ е назначен, който два пъти е уволняван за злоупотреби…Едновременно с това хора с лицензи „Про“ като Николай Станчев и Дидо Дончев се държат настрана и от треньорския щаб и от УС. Призоваваме Г. Симеонов, М.Маринов и Е. Балев да си подадат оставките от УС, както и Д.Митов като шеф на ДЮШ…“

Това е достатъчно признание за мен. Благодаря на хората, съгласен съм напълно с тяхното мнение. И подчертавам:  Не искам да взимам никакви постове! Разберете го това! Ще ви припомня още нещо. На един мач на Спартак си глътнах езика и бях в безсъзнание за 5 минути, като се събудих в болницата. После се върнах “умрял” на стадиона, за да поздравя феновете. Така че, не ме е страх от смъртта, ако трябва жива верига пак ще правя, но Спартак трябва да го има.
-С новия шеф на клуба и останалите, визирани като имена по-горе, водихте досега люта битка за това Спартак да си върне стадиона. Учудвам се, че сега вече сте от двете страни на барикадата…
-Първо, нека да е ясно, че никаква битка не са водили. Просто сега Калименов го използват като кукла на конци за нови грабежи. Имам съмнения, че Стефан е свързан чрез няколко фирми за недвижими имоти с лице, президент на друг, доста популярен футболен клуб. Целта им е пак да се лапа. Второ, всичко е в ръцете на „Инжстрой“ и общината, която участва с минимална вноска. Премиерът Бойко Борисов не може еднолично да реши казуса, защото после ще го разследват за самоуправство.

А писмото вече е пуснато до когото трябва. И още нещо: лицето Тодор Стойков може да е бил голям баскетболист, но не е спартаклия, а е от Черно море. Нека не са прави на голям спартаклия. Когато го молех да застане през есента зад нас и да се яви на протестта пред общината той се скри. Не дойде никъде с нас. Отиде само на срещата със спортния министър Красен Кралев и Бойко Борисов, за да се покаже. Стефан Калименов обеща, заяви пред камери, че в новия УС ще влязат тези хора, които бяха на пресконференцията от 4 октомври миналата година. Добре, но тогава Тошо Стойков си би камшика. Нямаше го. Защо сега е в управата?
-Отправяте доста сериозни обвинения. Имате ли доказателства?
-Да, имам такива. Иначе нямаше да говоря. Но искам да знаеш едно – от 7-годишна възраст съм на стадиона и никога не съм предал или продал идеалите си! Абсолютно никога, въпреки опитите да ме пробият през годините! Наистина не знаеш за каква мафия става въпрос във Варна и всичко е една смазваща машина.
-Защо започвате сега тази открита война с доскорошните си съмишленици?
-Аз лично се чувствам най-безсрамно излъган и подведен. Не защото искам пост на 500 км от София в провинцията, и не защото така ще си зарежа семейството, а защото ме излъгаха относно „целите“ и „плановете“. Тук се скъсах да им помагам всячески и накрая…Дори не разбрах, когато са ходили да целуват ръка на г-н Борисов. Новите хора в ръководството на Спартак (Вн) са половината от Черно море и някои даже нямат право да членуват при нас, тъй като са ангажирани на по 2-3 места. Създава се конфликт на интереси.
-Значи отново ще има разделение в „спартаклийската“ общност. Жалко. Нека сменим темата. На 16 февруари предстои конкрес на БФС. Вие сте бил играли заедно и с двамата най-сериозни опоненти за президентския пост…
-(Прекъсва ме).  Що се отнася до Боби Михайлов и Любо Пенев…Изключително много ги уважавам и двамата. Играехме рамо до рамо в националния отбор. Бяхме цял месец заедно по време на Евро 1996 в Англия. Познавам ги добре и двамата. Смело мога да кажа, че Михайлов като ръководител е дори по-добър, отколкото беше като вратар. Казвам го най-отговорно. И го напиши точно така – смело! С него работихме близо 3 години заедно – той в ДАМС беше заместник на председателя Симон Спасов, а аз бях по същото време управител на базите на ЦСКА. Тогава те бяха на МО. Заедно с Боби направихме доста тогава за спорта и за футбола в частност, но някои хора сега не го признават. Колкото до Любо… По-добре него да не го коментирам.

Иван ГОРАНОВ

Част от тези хора вече стоят от двете страни на барикадата…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4