Шефът на ОСК Локомотив (Сф) Даме Стойков: Правим нова многофункционална зала

Председателят на ОСК Локомотив (София) Даме Стойков награди заслужилите спортисти на дружеството на специална церемония в Пресклуб “България” и им пожела успех през Новата година. След това босът говори пред главния редактор на “Витоша Нюз” Милен Димитров.

-Г-н Стойков, изпратихте една успешна година…
-Да, така е. Имаме медали от Световни и Европейски първенства…Боксовият ни клуб е един от най-добрите в страната, да не кажа най-добрият. Джудистите и самбистите спечелиха най-много медали от републикански първенства във всичките възрасти. Баскетболът много добре се развива. От Мондиала по самбо имаме сребърен медал на Калина Стефанова, както и бронзов. За първи път от сигурно 20 години имаме медал от Европейска купа по джудо за кадети и младежи. В олимпийското звено по художествена гимнастика е нашето момиче Радина Томова, което е голямо признание за нас. Г-н Спасов добре развива каратето. Вече имаме медали от балкански първенства. 2017 г. беше много успешна и откъм спортни обекти, които направихме.
-Какво имате предвид?
-Локомотив има най-модерната база – разполага със зали за различни спортове, с 4 футболни игрища и с най-модерния балон за тенис на корт у нас – ответление, направен е по италиански образец. До края на тази година три от игрищата за футбол ще бъдат покрити. Паралелно с това тече и ремонт на стадиона. Знаете, че той беше напълно занемарен. Мисля, че засегана 80 процента сме се справили. Тази година ще ремонтираме залата по джудо и художествена гимнастика. Ново дюшеме пристигна, покриви ще се направят…При всички случаи до края на 2018-а стадионът ще бъде вече в топформа. Надявам се клубовете да продължават да работят, както досега. Догодина да имаме световни, европейски шампиони, а на Олимпиадата – участник, дай Боже и медал. И всички да сме живи и здрави – това си пожелавам най-много.
-Разбрахме, че в момента се изготвя проект за строителство на многофункционална спортна зала и до 2019 г. изграждането й ще започне…Разкажете малко повече подробности…
-Да, това е един мащабен проект. Планираме да я изградим в горичката до стадиона. Помните сигурно, навремето там имаше две хандбални игрища. Там дървета няма. Всичко беше изсечено отдавна. Теренът беше засипан с пръст и боклуци от строителни обекти. Залата ще бъде многофункционална – за всички спортове, без леката атлетика. Капацитетът й ще бъде 1200 места. Ще има луксозни съблекални, даже и трибуна за журналисти. В залата ще могат да се провеждат официални състезания.
-Осигурено ли е финансиране?
-По принцип – ще търсим, но мисля, че с новия Закон за спорта, който предстои да бъде гласуван в скоро време, нещата ще се облекчат. Надявам се до месец-два да бъде приет този закон на първо четене. Вече ще имаме и по-големи възможности за финансиране.
-Каква сума сте планирали за изграждането на залата?
-О, не мога да ви назова конкретни и точни цифри. Нашият бюджет е разтегливо понятие.  Но мисля, че ще ни струва не по-малко от 2,5 – 3 милиона лева.
-Имате ли избрана фирма, която да построи обекта?
-Не, нямаме такава конкретна фирма. Всичко е на приятелски начала. Мои приятели правят проекта. Безвъзмездно и безплатно. Подчертавам това. Трудно ще е, но аз винаги съм бил оптимист. Надявам се да стартираме строежа до 2019-а, най-късно до 2020 г. Това си е тежка задача. Проект, одобрение на проекта…Има си и законови срокове, които не могат да се прескачат. Поне половин година ще бъде разглеждан проектът в бившия ДАК (службата по архитектура и благоустройство – б.р.).
-Вчера, като бях на първата тренировка на мъжкия футболен отбор, видях горе – на козирката на стадиона, работници…
-Да, и там от ОСК извършваме подобрения. Помните скандално нашумелите носещи въжета, нали? От 3-4 години този проблем вече е решен напълно. Въжетата са на една австрийска фирма, която им дава 90 години гаранция. Стадионът е вече на 35. Аз бях войник,когато го завършваха.
-Да, но на стадион “Локомотив” за доста голям период от време съответните държавни органи бяха забранили да се играят мачове…
-Така беше. Но ние предприехме нужните мерки и вече проблемът е решен. Няма никакъв проблем. От Столична община по два пъти годишно ни изпращат проверки. Хората обикалят по целия стадион и търсят как да ни спрат, но ние не се предаваме, както виждате. Борим се. Искам да ви кажа, че на стадион “Локомотив” са подменени 3 000 метра тръби. А доскоро даже тоалетните не работеха. Бяха заковани с пирони. Отделно над 3 000 кв. м покривна конструкция сменихме. Всичките зали са реновирани. Всичко е  ново и модерно. Добре, че имаме приятели, спонсори, които помагат.  Чрез вашата медия искам да им кажа едно голямо “БЛАГОДАРЯ”. Вижте, спортът трябва да се управлява с любов. От него пари не се изкарват.
-Аз помня изказванията на предишния собственик на ФК Николай Гигов. Той твърдеше, че в някои от канцелариите и стаите на стадиона се помещавали клуб по ветроходство, кабинети на екстрасенси, специалисти по акупунктура и т.н. Призоваваше да се сложи край на разни бараки, будки…
-Е, не, оставете тази тема. Локомотив никога не е развивал спорт като ветроходството.Гигов си имаше по онова време някаква закачка с моя предшественик Владо Аврионов и на тази база коментираше. Те двамата взаимно си разменяха обиди чрез медиите. В момента Локомотив се развива стремглаво и никой няма да ни попречи. Само да сме живи и здрави, и да имаме малко късмет.

Милен ДИМИТРОВ
На снимката: Председателят на ОСК Локомотив (София) Даме Стойков с доайена на спортната журналистика у нас Петър Милушев.

Categories: Интервю, Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4