Ники Илиев хвърли бомбата: Левски ще подкрепи Любо Пенев на конгреса!

ФК “Левски” ще подкрепи Любослав Пенев на изборния конгрес на БФС на 16 февруари срещу настоящия президент Борислав Михайлов. Привържениците на “сините” – също.

Това заяви легендата на “сините” Николай Илиев на пресконференция. Срещата с журналисти продължи повече от два часа. Пенев представи екипа си. Илиев, някогашен съперник на Любо и съотборник в националния отбор, е в щаба на претендента.

Пенев обяви платформа и набеляза приоритетите си. Той изрази очудване от това, че до момента ЦСКА-София на Гриша Ганчев не е заявил позицията си. Любо призна, че му предстои среща с Бойко Борисов, с който са партньори на тенис.

Отправени бяха тежки обвинения към настоящото управление на БФС.

В екипа на Пенев няма да влязат Стефан Софиянски и Томас Лафчис, както се говори, но може да попадне Христо Стоичков, с когото на Любо предстои разговор.

Кои са най-важните неща, които Любослав Пенев ще въведе в родния футбол, ако свали от власт Борислав Михайлов?

Реформи ще бъдат извършени на всички нива. Ще се въведат три стратегии за развитие на играта – за 3, 7 и 10 години. Ще бъдат изградени два бази на национално ниво из България.

Ще има система за видеонаблюдение на спорните моменти от страна на съдиите по време на мачовете в Първа лига. Такива вече се използват в елитните дивизии на Италия, Германия и Полша, а ще се използва и на световното в Русия през лятото.

Клубовете ще бъдат облекчени от отпадане или намаляване на такси в аматьорския и детско-юношеския футбол. Ще се въведе система за електронно картотекиране, за да се спестят пари за пътуване до централата на БФС в София.

Пенев обеща да изиска от държавата предоставяне на парцел, на който да се изгради нов национален стадион.

Бившият №9 на ЦСКА, Валенсия, Локо (Пд), Атлетико (Мадрид), Компостела и Селта и още куп клубове се фокусира върху детско-юношеския футбол. Той е екипът му ще въведат обща методика за работа, ще повишат квалификацията на треньорите и ще премахнат корупцията, която по думите им се шири в момента.

Пролича, че с детско-юношеския футбол ще се занимава именно Николай Илиев. Според бившия защитник на “сините” и италианския “Болоня” родители плащат на национални селекционери между 1000 и 2000 лв., за да могат децата им да играят в юношески национални отбори.

“Имам една скръбна новина. Ако това е истина, значи българският футбол е мъртвец, с него е свършено”, заяви Ники Илиев, който до неотдавна беше в управата на “Левски”.

Клубните президенти ще излязат от изпълкома на БФС, там ще влязат експерти – юристи, финансисти, специалисти по маркетинг, медии и т.н.

Ще се промени форматът на първенството, тъй като настоящият е много сложен, играят се много излишни мачове, което предполага корупция и “черно тото”.

“Зад мен не стоят никакви кръгове, триъгълници и квадрати. Да, бях треньор на втория отбор на “Валенсия”, но решението ми да се върна в България и да се кандидатирам на конгреса не е взето за една нощ. Обмислях го отдавна. И не съм си затварял вратите в Испания. Тиражират се лъжи. Много помия се изля върху мен, но това не ме спира. Не мисля за загуба на конгреса. Винаги играя за победа, а не за равен или загуба”, каза Пенев.

Той и хората около него, сред които на брифинга бяха популярният в спортните среди адвокат Радостин Василев, бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов и футболният треньор Атанас Стоилов, отправиха тежки упреци към Боби Михайлов и компания.

Според тях БФС в момента е “непрозрачна, задкулисна и закостеняла” организация.

Радостин Василев обяви, че до момента не е ясно колко клуба ще имат право на глас на конгреса. Няма такава справка, а и начинът, по който централата приема нови членове, съответно клубове с право на глас, е манипулативен по думите ми.

Документите на БФС са “противоречиви и двусмислени”, по думите на Василев, който стои зад юридическата формула, по която възникна ЦСКА-София през лятото на 2016 г.

Василев и Пенев директно казаха, че сегашното ръководство обработва делегатите по места – чрез областните председатели на БФС. Преди Нова година са раздадени мрежи и топки, а футболните хора били предупреждавани, че ако Пенев бъде избран, ще има масова чистка.

Любослав Пенев отрече това, но заяви, че дойде ли той на власт, ще се работи по нови правила, ще има контрол, ред и дисциплина.

Радостин Василев ще отправи 7 искания към БФС, едно от които е списък с имащите право на глас клубове да бъде официално публикуван 15 дни преди конгреса.

Любо Пенев отговори персонално на президента на “Славия” Венцеслав Стефанов, който е и член на Изпълкома и често напада бившия №9 в честите си медийни изяви.

“Той е един злобен и лош човек, който нищо не разбира от футбол. От един добър столичен отбор като “Славия” не направи нищо. Най-добре е да се оттегли и да си гледа старините, а не да се занимава с глупости”, призова Пенев.

Валентин Маринов, clubz.bg

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4