България от днес е председател на Съвета на ЕС

България от днес е председател на Съвета на ЕС
От 1 януари България е ротационен председател на Европейския съюз. До месец юни страната ни ще е домакин на редица форуми, на които ще се обсъждат приоритетни въпроси като сигурността, разширяването на Европейския съюз в посока Западни Балкани, поддържането на добросъседски отношения и регионалното сътрудничество.
Усилията на страната ни като председател на ЕС ще бъдат насочени и към ускоряването на процеса на изграждане на Единен цифров пазар.

В следващите шест месеца България ще фокусира усилията си в продължаване на кохезионната политика като един от основните инструменти за постигане на икономически растеж и справедливо разпределение на средствата между държавите-членки, съобщава БНР.

Сред приоритетите са и утвърждаване на Общата селскостопанска  политика и постигане на съгласие за финализиране на реформата на Европейската система за убежище, с цел прилагането на целенасочени мерки за предотвратява на незаконната миграция и трафика на хора. С предимство ще е и борбата с организираната престъпност и тероризма, както и приемане на нова правна рамка за функционирането на Шенгенската информационна система.

Календарът на основните събития на Българското председателство включва над 25 събития на високо ниво, над 200 политически експертни събития, шест събития от парламентарното измерение и 12 неформални съвета.  Ключов приоритет за страната ни  ще бъде политиката на разширяване на Европейския съюз. Той е свързан с приемането на финален документ на срещата на върха в София, който да потвърди политическата воля на Европейския съюз да приобщи страните от  Западните Балкани.

България ще фокусира усилията си за ускоряване на процеса на изграждане на Единен цифров пазар и за  поддържането на добросъседски отношения и регионално сътрудничество. Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова подчерта: “Успешното представяне на България като председател на Съвета на ЕС ще изисква политически консенсус, диалог, разбирателство. Това трябва да е една кауза, около която сме обединени всички ние.”

България поема ротационното председателство в период, в който за бъдещото развитие на Европейския съюз от решаващо значение са единството и солидарността на държавите-членки.

По време на Българското европредседателство се очаква да бъде най-активната фаза от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и обсъждане на финансовата рамка за следващия програмен период.

Официалното откриване на председателството на България на Съвета на Европейския съюз ще бъде на 11 януари в Народния театър. На него ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и всички еврокомисари.

България ще поеме от досегашния ротационен председател на Европейския съюз- Естония работата по 120 пакетни досиета. Едни от най-тежките разговори,по които предстои да се търси консенсус ще са по темата за разпределението на мигранти между държавите-членки.

Въпросът остана спорен след заседанието на Европейския съвет през декември, въпреки желанието да бъде постигнато съгласие относно реформата на системата за убежище до юли т.г.

“Ще има тежки дебати, по които ще се търси политически консенсус”, смята министъра на Българското европредседателство Лиляна Павлова.

България поема щафетата от Талин по дигиталния дневен ред и Единния цифров пазар.

Социалният стълб, малки и средни предприятия, социални иновации и търговия, енергийна ефективност и енергетика също са сред тежките пакетни досиета, по които страната ни ще търси съгласие.

Преговорите за Брекзит, които навлизат във втора фаза, ще присъстват в дневния ред на Българското европредседателство, но няма да са водеща тема.

 

Източник: БНР


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4