За българския шах или какво става с кадрите

В социалните мрежи се появи трогателен призив: “В процес на изготвяне е сайт на Българска Федерация по Шахмат 1928. Докато това стане факт се налага да използваме сайта на БФШ (chessbg.com), за да публикуваме важни съобщения, които касаят дейността на шахматните клубове! За всички клубове, които са членове на Българска Федерация по Шахмат 1928 е необходима НОВА РЕГИСТРАЦИЯ в Националния регистър на спортните организации в Република България.”

Безспорна е загрижеността за клубния и националния шахмат. Мостовете между старата и новата федерация не са разрушени и не бива това да става. Сайтът е важен, базата в министерството, но някой беше казал или писал, че кадрите решават всичко. Какво става с тях, с кадрите? В управителния съвет на новата федерация има хора, врели и кипели в шахматни баталии, както в паради и приеми, така и в задкулисието. Някои от тях обаче, поради младост или скромност, подценяват възможностите на титаните. А може би и поради други причини, свързани с носенето на маршалския жезъл.
Но нека обърнем повече внимание на новите, ентусиазираните кадри, носителите на промяната, архитектите на перестройката в родния шахмат. Много от тях дерзаят по клубове, комисии, федерации със затихващи функции или току-що родени федерации.

Непоправима грешка би било да се откажем от опита и професионализма на кадрите от високия етаж в сградата срещу мястото където беше старата зоологическа градина. За сведение на натурализираните софиянци от бреговете на Марица, тя беше срещу стадион “Васил Левски”.

Свързващо звено между клубовете и президиума на федерацията са комисиите. Точно за тях трябва да мислим денонощно, както при тяхното съставяне, така и да ги държим под око когато започнат да действат. Все пак те са работни. Особено внимание трябва да се обърне на Експертния съвет, на Контролния съвет, на Комисията за работа с жените, а защо да не създадем и Комисия за работа с мъжете? При децата нещата са ясни, много треньори и състезания, загрижени родители.

И все пак да се върнем към кадрите. Целесъобразно е те да бъдат подбирани внимателно – чрез конкурс по документи, събеседване, да имат поръчители, поне трима, да бъдат верни на идеите на някоя от партиите.
В сложната международна обстановка, която не подминава и шахмата, е важна идейно-политическата подготовка. Ролята на казармата от близкото, а и от по-далечното минало, не бива да се подценява. През последните седмици, дори месеци, все по-често в шахматните среди се употребяват военни термини, най-често свързани със звания.

Не е тайна, че много шахматисти и изобщо спортисти бяха офицери от различни ведомства. Такива имаше в ЦСКА, Левски, Славия и в други клубове. Много от тях прославиха България на световни и европейски първенства, на олимпиади. Ето защо в бъдещи коментари е полезно да се представяме с войнското си звание, рода войски, дори поделението, в което сме служили. Така ще разберем, че всеки от нас е професионалист, но в конкретна област. Не можем един шахматист, служил във Военноморските сили, да го поставяме редом с този, който е бил в Гранични войски или Военновъздушните сили. За Строителните войски, строители на съвременна България, дали толкова много кадри на българския шах, можем и трябва да говорим много, но отделно.

Но сега най-важно е кадровото осигуряване на нашата нова федерация.

А, чакайте, да не забравим и медиите. Защото някои стари журналисти казват, че не е важно какво е станало, а какво пишат вестниците, че е станало.

Владимир ПЕТРОВ, chessvip@mail.bg

Categories: Uncategorized, Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4