Учен от БАН направи на пух и прах Бюджет 2018, каза доста истини (ВИДЕО)

Учен от БАН направи доста остро и дори скандално изявление пред БНТ, коментирайки Бюджет 2018. Професор Лъчезар Аврамов изрече доста неприятни истини за отношението на държавата към българската наука, говори и за това грамотни ли са политиците ни, както и по други теми.

Според професора науката е извън фокуса на общественото внимание. “Това е така, защото определени политици непрекъснато развиват тезите, че това са хора, които се занимават с каквото си искат, че са търтеи и ако са умни, да си намерят пари от бизнеса. Управляващите “са дотолкова неграмотни, че те не знаят къде се намираме”. Това не е поведение на европейска държава”, без колебание заяви проф. Аврамов.

Той подчерта, че има три елементарни условия за съществуването на науката в съвременната държава – наличието на определен брой учени от различните възрастови групи, на инфраструктура и средства. “Само че хората, които взимат решения са дотолкова неуки и невежи, че вместо да питат, те изказват мнение”, каза още той.

 В студиото на “Денят започва с култура” темата за проблемите пред българската наука като следствие от недофинансирането освен директора на Института по електроника – БАН, коментираха още Мина Христова, докторант към Института по етнология – БАН и докторант в Института за изследване на Югоизточна Европа в Грац, и Мирела Напетова, докторант към Института по астрономия с НАО – БАН, завършила в Англия.

Mina

„Протестът на учените пред БАН определено нямаше обществена подкрепа. Беше позорно, унизително. Самият протест беше непълноценен, защото бюджетът беше приет предишната нощ, което е още една подигравка, пълно неразбиране на проблемите и нуждата от наука“, категорична беше Мирела Напетова.

За нас протестът не е новост, той не се случва за първа година. Това бюджетиране са случва от 2008-а насам, тоест няма качествена промяна. Финансиране е необходимо и наистина е жалко, че обществото не разбира, че ние наистина сме необходими, допълни Мина Христова.

Mina 1

Според двете докторантки, “когато няма един базов минимум, за да съществува една организация, и когато няма заплати, които да позволяват живота и работата на хората в нея, не може да се говори за някакви проекти, които да надграждат”.

 ВИДЕО може да видите – ТУК

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4